Društvo

Parlamentarni izbori na Bar Infu

| 16:10:2016 | 14:04:06

Današnji parlamentarni izbori su deseti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti. Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista. Biračko pravo ima 528.817 građana, a u Baru 37.807.


20:00 Glasanje je završeno, a i OIK je stigla informacija da je izlaznost prešla 65%. 

19:35 Očekuje se da do kraja glasanja izlaznost u Baru bude oko 65%, 
kazao je za Radio Bar i Bar Info predsjednik OIK Dragan Simović.   

18:26 - 
Do 18 sati u Baru je glasalo 59,2% građana sa biračkim pravom. Na izborima 2012. bilo je tokom čitavog dana 62%, a obzirom da do zatvaranja biračkih mjesta ima još dva sata, izlaznost će biti veća”, kaže predsjednik OIK Dragan Simović. 

17:24 - Do 16 sati u Baru je glasalo 48,2% građana sa biračkim pravom.
 
15:10 - Do 14 sati u Baru je glasalo 38,2% građana sa biračkim pravom, što je za 5% više nego na prethodnim parlamentarnim izborima.
 
Prema riječima predsjednika Izborne komisije Dragana Simovića postojala je bojazan da nestanak struje i nestabilno vrijeme prouzrokuju probleme, ali je to veoma kratko trajalo i izbori u gradu pod Rumijom, kako je istakao, protiču mirno i bez incidenata.
 
“Izbori protiču bez značajnijih primjedbi i incidenata. Pretpostavljam da će izlaznost biti znatno veća nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. jer je već do 14 h glasao znatno veći broj građana", kazao je Radio Baru i Bar Infu predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović.
 
Na pitanje o primjedbama koje su, kako su prenijeli neki mediji, zabilježili posmatrači CEMI-ja o kupovini glasova u Baru, Simović kaže: “Do nas u Izbornoj komisiji nijesu stigle takve informacije i primjedbe. Moram napomenuti da izborna komisija sve odluke donosi jednoglasno”.
 
13:04 - RTCG ukazuje, pozivajući se na CEMI, na nepravilnost u Baru tokom izbornog procesa. “Našem posmatraču prišlo lice misleći da je član Biračkog odbora DPS-a, nudeći mu pasoš i pitajući ga gdje da podigne novac”, javljaju iz CEMI-ja. Takođe RTCG i agencija MINA su prenijeli kako je NVO MANS podnijela Specijalnom tužilaštvu 19 krivičnih prijava od kojih se većina odnosi na krivično djelo “povreda sloboda opredjeljenja pri glasanju”. Od toga se tri odnose na Bar. Iz MANS-a su kazali da su protiv devet osoba podnijete krivične prijave zbog sumnje da kupuju lične karte, protiv četiri osobe zbog sumnje da su dijelili novac ili korist biračima u zamjenu za glasove i protiv šest osoba zbog sumnje u vršenja pritiska na birače.

12:30 - Prema podacima OIK, u Baru je do 12:00 glasalo 26,25 građana. Prema podacima Državne izborne komisije, do 12 sati glasalo je na nivou države 144.128 birača, odnosno 27,25 odsto. 

10:30 - Prema podacima OIK, izlaznost je 7,4 posto do 10:00.

9:30 - 
“U Baru glasa 37.807 građana na 72 biračka mjesta, osam više nego na prethodnim izborima. Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme, a manji problemi zabilježeni su na dvije glasačke lokacije, ali su odmah otklonjeni”, rekao je predsjednik OIK Dragan Simović.
 

U crmničkom selu Komarno glasa se u šatoru, zbog nedostatka adekvatnog prostora. Na tom biračkom mjestu pravo glasa ostvaruje 22 građana. U crmničkom selu Godinje, javlja RTCG, glasanje je kasnilo pola sata zbog neadekvatnosti prostorija.