Društvo

Zatvorena kruzing sezona u Baru

by Darija Marđokić | 26:10:2016 | 12:59:00

Posljednji, sedmi po redu, kruzer za ovu godinu uplovio je jutros u barsku luku na gatu “Port of Adria”. Brod “Thompson Celebration” kojim upravlja britanska kompanija “Thompson Cruises”, posredstvom agencije “Allegra” ovoga puta dovezao je 1241 putnika.
 
Predstavnica “Port of Adria” Tanja Novović istakla je da su veoma zadovoljni postignutim rezultatima i time što su u vrlo kratkom roku savladali i uveli neophodne standarde za prihvat kruzing brodova, čime su Bar ucrtali na mapu destinacija kruzera.

 
“Ova prva kruzing sezona u Baru je veoma važno iskustvo za nas. Bio je ovo i svojevrsan test da vidimo da li možemo i umijemo da sarađujemo jedni sa drugima, a sve u cilju najbolje promocije lokalne privrede i ambijenta. Mislim da se to mora značajno unaprijediti, jer prihvat kruzing brodova za ‘Port of Adria’ jeste dodatna aktivnost, a ne osnovna djelatnost. Ovim želimo da otvorimo nove perspektive za razvoj Bara. U narednom periodu očekujem još veću podršku lokalne zajednice, uključujući i Opštinu i Turističku organizaciju, jer Bar to zaslužuje. Za narednu sezonu imamo rezervaciju sedam kruzera, a kruzing sezona počinje već u aprilu“, kazala je Novović dodavši da je od početka sezone, putem kruzera Bar posjetilo oko 8 660 turista.
 
Ona se zahvalila svima koji su od samog početka učestvovali u aktivnostima vezanim za prihvat kruzera – predstavnici lokalnih proizvođača Olji Fatić, dekanu Pomorskog fakulteta Kotor Danilu Nikoliću i studentima, direktorici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Tanji Spičanović i njenim đacima, agenciji “Allegra” koja je dovela kompaniju Thompson u Baru, kao i svim institucijama koje su podržale aktivnosti koje se odnose na kruzere.
 
Vlasnik agencije “Allegra” Mihajlo Vukić kazao je da je u potpunosti zadovoljan svim dešavanjima koje je njegova kompanija ostvarila tokom ove godine.

 
“Ono što je značajno i što mogu već sada da najavim je da će brod ‘Thompson’ dolaziti i sledeće godine i takođe mogu da najavim da već za 2018. imamo par rezervacija, tačnije pet dolazaka brodova u Bar, što znači da je sezona bila jako uspješna. Ostaje žal da možda neke institucije koje su zadužene da rade taj posao i kojima je to u opisu posla nisu napravili ništa, ali o tome moraju da odlučuju drugi. Mi ćemo i dalje raditi svoj posao, trudićemo se da i u budućnosti još više turista dolazi u Bar i mislim da je ovo jedan veliki događaj za Crnu Goru i Bar. Moram istaći da su svi putnici i članovi posade jako zadovoljni toplim dočekom u Baru. Ovo je jedna od rijetkih luka u Mediteranu gdje oni idu ove godine i gdje ih dočekamo i ispratimo od prvog do posljednjeg minuta i to im mnogo znači. Naglasio bih i to da oni osim što ostaju u Baru i pored svih tih atrackija koje im Bar nudi idu i po Crnoj Gor -preko Budve, Cetinja, Ostroga i Skadarskog jezera“, istakao je Vukić zahvalivši se “Port of Adria”, koji im je dosta pomogao u organizaciji, kao i ostalim institucijama koje su radile na dolascima.
 
Dekan Pomorskog fakulteta Kotor dr Danilo Nikolić objasio je da su tokom proteklog perioda studenti ovog fakulteta stekli dragocjene komunikacione i poslovne vještine na međunarodnom nivou i proširili svoje znanje o sveukupnoj turističkoj ponudi grada Bara i Crne Gore.

 
“Naši studenti su u potpunosti prepoznali i iskoristili šansu u sticanju praktičnog znanja u oblasti kruzinga i operativnih lučkih aktivnosti. Pomorski fakultet Kotor kao visokoškolska institucija sa najvećom tradicijom na ovim prostorima ima planove da na ovim, i sličnim aktivnostima, bude partner sa kompanijom Port of Adria i tokom 2017. godine. Možemo istaći da imamo kvalitetnu saradnju sa predstavnicima pomorske privrede Crne Gore, i da ovakav vid obuke studenta koju zajedničkim snagama obezbjeđujemo sa kompanijom Port of Adria predstavlja još jedan u nizu logičnih koraka širenja naše misije – ispunjenje najviših standarda u obrazovanju i praktičnoj obuci studenata“, kazao je Nikolić.
 
Profesor restoraterstva u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Marko Spičanović istakao je da su učenici ove škole, kao i svakog puta odradili posao maksimalno korektno i odgovorno.

 
“Želja nam je da naši učenici imaju mogućnost da posjete sami brod i da vide njegov sadržaj, jer oni i u nastavi po planu i programu imaju usluživanje na brodu. Kada bi imali takvu mogućnost, time bi se đaci upotpunili, što se nadamo da će u bliskoj budućnosti kompanija Allegra i dozvoliti. Djeca uvijek rado slušaju i gledaju informacije o kruzerima, pa će i ova posjeta sigurno doprinijeti za njihovo opredjeljenje u budućnosti za posao. Svi težimo ka upoznavanju nečeg novog, a naša škola je uvijek spremna da sarađuje i izađe u susret kako lokalnoj upravi, tako i svim privrednim subjektima“, objasnio je Spičanović.