Društvo

Dani meksičke kulture u OŠ Meksiko

by Vjera Knežević Vučićević | 03:11:2016 | 18:47:24

Manifestacija Dani meksičke kulture, započeta proteklog vikenda u Podgorici, nastavljena je danas u Baru i to na pravom mjestu - u O.Š. “Meksiko”.
 
Jedan od organizatora obilježavanja Dana meksičke kulture je NVO “Crnogorska alternativna kultura”.
 
“Po drugi put smo gosti ove škole. Prošle godine smo održali radionicu pravljenja ‘pinjate’, a ovoga puta učenicima predstavljamo u toj državi vrlo popularnu društvenu igru ‘Tlamatini’ koja sadrži preko 2.000 pitanja i odgovora iz različitih oblasti. Vjerujemo da je ona interesantna djeci koja uče španski, ne samo u smislu unapređenja znanja iz tog jezika, već i da upoznaju sa zanimljivostima iz istorije, tradicije, kulturne raznolikosti, gastronomije...”, objašnjava Maja Bakić iz NVO “Crnogorska alternativna kultura”.

 
Riječ “tlamatini” je indijanska, astečka riješ i znači mudar čovjek, mudrac. Kreatorka ove popularne meksičke igre je Aleksandra Rajes Hajduković, koja je ovom prilikom poslala posebnu poruku za učenike, a direktorici škole “Meksiko” Eldi Džanković Ibrišimović svoju knjigu “Moja Crna Gora”.
 
Druženje i igra bila je još jedna potvrda da djeci uvijek prija manje formalna nastavna aktivnost. Amar Hot učenik sedmog razreda oduševljen je igrom Tlamatini i tvrdi da se uz nju lakše uči španski jezik. Sa njim se slažu Anida i Emina Dacić, koje ističu da je igra interesantan način da se “upoznaju sa bogatom i zanimljivom meksičkom kulturom i običajima”. Stefanu Mitroviću se posebno dopalo što je u nekim segmentima prepoznao podudarnost sa majanskom kulturom.
 
“Oduševilo me je pitanje vezano za pernatu zmiju, koja se pominje i u majanskoj kulturi”, naveo je Stefan.
 
Profesorica španskog Vesna Vukićević je zadovoljna prezentacijom i interesovanjem koje su pokazali učenici.
 
“Planiram da i ubuduće na časovima ponekad odigramo partiju Tlamatinija. Inače praktikujemo da djecu upoznajemo sa španskom tradicijom i kulturom na zanimljive načine, trudeći se da to ne budu suvoparne, opterećujuće lekcije iz knjiga. Djeca su bila oduševljena radionicama kojima sam pokušala da im približim stvaralaštvo velikana poput Fride Kalo, Servantesa, Pikasa, a posvetili smo pažnju i tangu...”, ističe Vukićević. Škola “Meksiko” raspolaže i sa bogatom bibliotekom na španskom jeziku koja je poklon Ambasade Meksika.

 
Program obilježavanja Dana meksičke kulture nastavlja se sjutra izložbom “Smrt je dozvoljena Hose Gvadalupe Posada” u galeriji “Velimir A. Leković”. Hose Gvadalupe Posada je jedini meksički umjetnik čije je djelo uspjelo da se ureže u kolektivnu svijest kao simbol meksikanizma. O njegovom značaju i prepoznatljivosti svjedoči što je u cijelom svijetu dovoljno samo pomenuti jedno od njegovih djela- calavera (lobanja) Katrina, koje je najprepoznatljiviji primjer i ikona drevnog, svjetski priznatog meksičkog običaja- proslave Dana mrtvih.
 
“Dan mrtvih se obilježava širom Meksika 1. i 2. novembra. Posadini crteži lobanja u raznim situacijama- od plesa, igre, smijeha, do onih paradoksalnih,postali su simbol dana kada Meksikanci slave smrt, uz sjećanje na svoje preminule”, objašnjava Maja Bakić iz NVO “Crnogorska alternativna kultura”.