Društvo

Ispravi se i vježbaj

by Vjera Knežević Vučićević | 03:11:2016 | 18:58:07

Projekat “Ispravi se i vježbaj” u organizaciji Udruženja fizioterapeuta Crne Gore nastavljen je danas u O.Š. “Meksiko” u Baru. Projekat se u ovoj obrazovnoj ustanovi realizuje dva dana i namijenjen za djecu uzrasta od osam do 11 godina.
 
“U okviru programa ‘Ispravi se i vježbaj’ pregledaćemo posturu tijela- držanje glave, ramena, položaj kučmenog stuba, položaj karlice, nogu, stopala kod djece trećih i petih razreda. Cilj je da bude što manja zastupljenost posturalnih deformiteta kod djece tog uzrasta, jer je u tom periodu prevencija i terapija najefikasnija”, objasnio je predsjednik Opštinskog odbora Udruženja fizioterapeuta Bar Savo Vujović. On je upozorio da dosadašnja iskustva pokazuju da je stanje kod školske omladine u Crnoj Gori alarmantno.
 
“Djeca se sve slabije kreću, slabije su fizički aktivna zbog sedanternog načina života i provođenja puno vremena uz kompjuter. To nam je dalo signal i podstrek da uradimo preglede i nalaze na osnovu kojih roditelji mogu pravovremeno da reaguju i poboljšaju opšte stanje svoje djece”, kaže Vujović. On naglašava da ono što u početku ne predstavlja veliki problem, ukoliko se ne obrati pažnja može da naruši kvalitet života u budućnosti. Zadovoljan je, kaže, što roditelji problem shvataju ozbiljno i posvete se njegovoj korekciji. Za saradnju su raspoložena i djeca. Ipak, on navodi da su za loše stanje značajno krivi roditelji.

 
“Lakše im je da djecu ‘drže na oku’, pa makar satima sjedjela ispred kompjutera, nego da ih puste vani i brinu gdje su i sa kim provode slobodno vrijeme”, smatra Vujović. On podvlači da su, iako osnovci mahom treniraju neki sport, treninzi dva puta sedmično nedovoljni za pravilno formiranje tijela.
 
“Projekat ‘Ispravi se i vježbaj’ se u barskoj školi ‘Meksiko’ realizuje u sklopu programa obilježavanja 95 godina rada”, kazala je direktorica škole Elda Džanković Ibrišimović.
 
Realizaciju projekta “Ispravi se i vježbaj” je podržala Uprava za mlade i sport Crne Gore.