Društvo

Vjetrenjače na Možuri početkom naredne godine

by POBJEDA | 10:11:2016 | 11:07:27

Početak glavnih radova na vjetroelektranama na brdu Možura, između Bara i Ulcinja, planiran je za početak naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Projekat izgradnje tih energetskih objekata realizuje državna kompanija sa Malte „Enemalta plc“.
 
“Како nas je obavijestio investitor, početak glavnih radova planiran je za početak naredne godine. U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrana na Možuri bude završena do 15. novembra naredne godine”, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.
 
Naveli su da je obaveza investitora da radove na ovom projektu realizuje u rokovima definisanim ugovorom.
 
“Realizacija projekta, prema navodima investitora, teče planiranom dinamikom. U ovom trenutku se izvode zemljani radovi, pristupna putna infrastrukutra, kao i iskopavanja terena zabuduće vjetrogeneratore”, naveli su predstavnici Ministarstva.
 
Pripremni radovi na terenu u cilju izgradnje tog energetskog postrojenja počeli su u avgustu.
 
“Kako smo obaviješteni od strane investitora, ugovor za izvođača tih radova je potpisan sa kompanijom Bemaks, dok je ugovor za nabavku elektroopreme potpisan sa kompanijom Siemens”, kazali su iz Ministarstva ekonomije. Kompanija Siemens će biti odgovorna za montiranje i nabavku opreme za trafostanice, dalekovode i druge neophodne elektro-infrastrukturne elemente.
 
Iz Ministarstva podsjećaju da je ugovorom državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 megavata (MW).
 
Predviđena je izgradnja 23 generatora sa po dva megavata instalisane snage, precizirali su iz Ministarstva.
 
Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavat-satu.
 
Država je prvobitno zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić”.
 
Investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju „Enemalta plc“ sa Malte, čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Malte.
 
Na brdu Krnovo, nedaleko od Nikšića, početkom oktobra završeno je postavljenje svih 26 vjetroelektrana instalisane snage od 72 MW. Projekat na Krnovu vrijedan je više od 140 miliona eura, a realizuju ga austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy.
 
Iz Ministarstva ekonomije su naveli da je prema obavezama iz ugovora, investitor dužan da do 7. maja naredne godine omogući početak rada vjetroelektrane Krnovo i pratećih objekata i infrastrukture, kao i njeno priključenje na elektro-energetski sistem.