Društvo

Muke po Limljanima

by DAN | 14:11:2016 | 11:35:24

Mještani sela Limljani u Crmnici zatražili su od nadležnih da im pod hitno riješe probleme koje imaju sa putevima, elektrodistributivnom mrežom, kao i domom Crvenog krsta. Oni ističu da već godinama imaju problem da dođu do sela i plaše se da će zbog odrona i klizišta na kraju ostati osječeni od ostatka države, a struja im je toliko loša da sa svakim vjetrom ili grmljavinom ostaju u mraku.
 
Oni su poslali dopise Vladi, predsjedniku države, Opštini Bar, Elektroprivredi, zaštitniku ljudskih prava, ali osim obećanja nijesu dobili ništa drugo. U dopisu koji su poslali institucijama mještani Limljana ističu da su im stubovi za struju toliko loši da moraju da ih vežu da ne bi pali. Naglašavaju da su pojedini stubovi stari tri decenije, te da su potpuno satruli.
 
“Glavni put za i kroz selo, koji je sagrađen 1912, ugrožen je klizištima. Putni pravac Rijeka Crnojevića  - Virpazar - Bar, preko Sutormana, u mjestu Kosovići je u prekidu zbog odrona. Jedina društvena prostorija u selu, Dom Crvenog krsta, koji je sagrađen nakon zemljotresa 1979. godine, dotrajala je i pred raspadom. Na probleme smo ukazivali sa više dopisa lokalnoj samoupravi, ali osim obećanja nijesmo ništa dobili. Takav odnos za posljedicu može imati odsijecanje Limljana od ostatka Crne Gore, čemu se, vjerujemo, niko ne bi radovao” - navode mještani u dopisu upućenom na više adresa.
 
Limljani kažu da ih raduje što su mnoga sela u Crmnici riješila probleme sa infrastrukturom, pa isto to traže i za svoje selo, ne pozivajući se na istoriju i svoje zasluge u njoj.
 
“Pozivamo se na naše vrijedne stanovnike i vikendaše, koji uprkos nevoljama drže selo živim, sa najljepšim vinogradima i pristojnim stočnim fondom. Štaviše, selo je življe od mnogih u Crmnici i Crnoj Gori sa realnim izgledima za održiv razvoj. Mnogobrojne nagrade na međunarodnim sajmovima, ohrabrujući početni rezultati u seotskom turizmu i osvojen najveći broj trofeja na Crmničkim igrama najbolje nam govore u prilog. Jednostavno, na putu smo priče održivog razvoja i savremenog sela”, kažu Limljani.
 
Mještanin Limljana Cvetko Popović ističe da su dan uoči izbora u selo došli predstavnici Opštine Bar i obećali rješavanje problema. Kako navodi, čak je tog dana grupa radnika izrezala asfalt na par mjesta, pripremajući sanaciju, ali već sjutra niko se nije pojavio i rupe su ostale.
 
“Da nisu ništa dirali bilo bi bolje, sada ljudi koji ne znaju automobilske gume cijepaju na tim rupama. Godinama se nama obećava sređivanje puta, ali nikad ništa da se uradi. Samo se tako ispred izbore sjete i to je to”, navodi Popović.
 
On ističe da je struja u selu toliko loša da sa prvim vjetrom kuće ostaju u mraku.
 
“Nekada je u stanici u Virpazaru bilo oko 15 zaposlenih radnika koji su popravljali elektro-mrežu, sada tamo radi jedan čovjek koji ne može više postizati. On se trudi i radi kako treba, ali ne može na 10 mjesta da bude u isto vrijeme. Objekat Crvenog krsta samo što se nije srušio, a mnogo bi nam značilo da ostane. Niko na nas glavu ne okreće, kao da nijesmo iz Crne Gore”, razočaran je Popović.

 
Njegov komšija Ivan Pejanović kaže da se nada da će put uskoro biti sređen, jer je čuo da su sredstva obezbijeđena i nađen izvođač radova.
 
“Koliko sam čuo radi se o nekoliko desetina hiljada eura i vjerujem da ćemo konačno dobiti sređen put. Ovo stanje sada je loše, ali smo konačno dobili čvrsto obećanje da će sve biti riješeno i nadamo se da će biti tako”, kaže on.
 
Pejanović ističe da bi trebalo riješiti i probleme sa strujom, jer su trenutno loša situacija.
 
“Imamo i privrednike koji se bave proizvodnjom vina i treba im struja. Zato se mora nešto raditi i po tom pitanju i da se to trajno riješi, a ne da nestane struje kada zagrmi”, istakao je Pejanović.
 
Sa mještanima Limljana problem dijele i njihove prekosutormanske komšije u selu Tuđemili. Prema riječima Matije Ćetkovića, put preko Sutormana koji koriste seljani oba sela je rizičan po život.
 
“Zaista je rizik kretati se tim pravcem Postoje odroni koji su tu godinama i nijesu sanirani. Nešto je kao popravljano, nasipano, ali prva kiša je sve odnijela” - kaže Ćetković
 
Njegov komšija Brano Bošković potvrđuje navode da je put katastrofalno loš i da mu treba temeljna sanacija.
 
“Obećavali su svako malo da će se sve srediti, ali od toga još nema ništa. Sve je isto, ako ne i gore. Pisali smo dopise mnogima, samo nam je Ministarstvo saobraćaja odgovorilo da nijesu nadležni. Put je zaista rizičan po život. Pred izbore su zakrpili dvije rupe i to je bilo to” - kaže on.