Društvo

U Baru osvještan kamen za crkvu posvećenu Njegošu

izvor: Mitropolija.me | 14:11:2016 | 12:29:42

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je juče sa sveštenstvom Svetu liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, tokom koje je, piše zvanični sajt Mitropolije crnogorsko-primorske, “osveštao kamen-temeljac crkvice palionice svijeća posvećene Svetom Petru Drugom Tajnovidcu Lovćenskom, replike porušene lovćenske crkve Svetog Petra Cetinjskoga”.

 
On je rekao da “ovim činom počinje obnova oskrnavljenog lovćenskog hrama i groba Svetog Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog”.

 
“Kamen temeljac od njegove crkvice sa Lovćena je ovdje doletio da bi na njemu nikao prvi hram posvećen Lovćenskom Tajnovicu. Od ovoga hrama kreće nastavak obnove crkve Svetoga Petra Cetinjskoga, koju su bezbožnici, izbezumljeni 1972. godine srušili i oburdali niz Lovćen. I kako je oburdana crkva Svetoga Petra Cetinjskoga, tako je on oburdan i prezren. Pokušali su time da njega i Svetog Petra Cetinjskog izbace iz duše Crne Gore i Crnogoraca”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

 
Mitropolit je predstavio kopiju Krsta Svetoga Jovana Vladimira, izrađenu u Carigradu, i njome blagosiljao sabrane vjernike.