Društvo

Počinje gradnja kompleksa Porto Skadar Lake

by VIJESTI | 21:11:2016 | 11:34:28

Kompanija "Montenegro resort” potpisala je ugovor sa građevinskom firmom “Green room” i svaki dan se očekuje početak radova na eko odmaralištu “Porto Skadar Lake”.
 
To je “Vijestima” saopštio generalni menadžer "Montenegro resorta” Ivan Zindović, koji u Nacionalnom parku (NP) “Skadarsko jezero” na poluostrvu Biški rep, izgraditi kompleks vila i hotela vrijedan 75 miliona eura.
 
On je kazao da će mašine prebaciti preko vode, baržom koja može prevesti 40 tona tereta, ali da zbog niskog vodostaja to nijesu mogli učiniti ranije. Istakao je da će graditi u dvije faze. U prvoj će biti izgrađeni hotelski kompleksi, a u drugoj ekskluzivne vile.
 
Pojasnio je da su na Biškom repu planirali da izgrade 51 hotelsku jedinicu, 32 vile, marinu u podnožju poluostrva i restoran na vrhu, odakle će se vidjeti čitavo jezero.
 
Kupovina zemlje na tom dijelu počela je prije sedam godina, kada je francuski investitor i vlasnik budućeg eko-rizorta Lajonel Sonigo kupio 120.000 kvadratnih metara.
 
Trinaest nevladinih organizacija ranije su u mišljenju na izradu Prostornog plana posebne namjene za NP “Skadarsko jezero” posebno ukazali na problematičnost gradnje turističkog naselja od skoro 35.000 kvadrata. Oni su ocijenili da Vlada mora hitno izbaciti taj projekat iz Prostornog plana, jer služi samo za sticanje lične dobiti stranih investitora, dok će taj zaštićeni prostor biti trajno devastiran.