Društvo

Cap. Sinanović: Svaki Svetac ima zadužbinu za sljedećeg

by Željko Milović | 03:12:2016 | 15:51:20

Tema broj jedan u Baru je prestanak vožnje broda “Sveti Stefan 2” i privremeno ukidanje linije Bar – Bari – Bar. Tim povodom, na društvenoj mreži facebook, otvorenim pismom kapetanu “Sveca” Predragu Peđi Vešoviću koji predvodi delegaciju “Barske plovidbe” u kontroli novog broda kojeg kompanija namjerava kupiti, obratio se kapetan duge plovidbe, poznati Baranin Vahid Vajo Sinanović. Pismo je izazvalo veliku pažnju. Objavljujemo ga, uz redakcijsku obradu.
 

Kakvo je ovo oplakivanje "Sveca"?
 
Sveci su da se slave, a ne da se oplakuju!  

Svaki od njih ima svoju priču, kao zadužbinu za sljedećeg!
 
Kapetane Vešovicu, bio si moj prvi oficir palube, govorili su nam: “A što, more, radite Vas dvoje” kad bi čuvenu “Albu” pretovarili i uzeli teret svima drugima! Borili smo se i u Luci Bari (kad su nas fizički napadali), borili smo se i u Luci Bar kad su nam smještali raznorazne podmetačine (do toga da li smo izašli na glasanje ili nismo, dok smo se mi možda topili sa “Albom”)! Pobijedili smo tada jaku konkurenciju, Diaza: “Laburnum” i “Hornbeam”, Grke: “Duchess M” za koje smo mi takoreći pioniri u ovom poslu; Italijane: “Azzura”... Sve njih!!!
 
Bio sam član posade prvog i najveličanstvenijeg “Svetog Stefana” 1983-1987, bio sam na prvom popisu posade na p/v “Njegoš” 1981, bio sam dio tima koji je tražio zamjenu sa cap. Savićem jos davne 1986, bio sam dio tima koji je doveo drugi po redu “Sveti Stefan” i maltene utkao život u njega da bi ga stavili u pogon (dva mjeseca krvavog rada u Brodogradilištu Bijela) zajedno sa cap. Đurnićem, Bubom, Rašom... sa njima kojih više nema i sa nama koji smo ostali… Zato smo mi sada svi uz tebe!
 
Zato, naprijed bez emocija, ali hladne glave i zdravog rasuđivanja, uzmi najbolje u okviru mogućnosti koje imaš i one koje ti se nude, ne obraćaj paznju na priče, jer si na takvo mjesto da ti lijepe etikete, izaberi brod koji će “braniti” liniju koju je Bog dao “Svecu”!!!
 
Zato naprijed da kupimo novi i da dočekamo, ako Bog da, novi “Sveti Stefan”, pa i njega da zamijenimo boljim!