Društvo

Petnaesta Maslinijada napunila Stari Bar

by Darija Marđokić, photo by Željko Milović | 03:12:2016 | 18:50:44

Petnaesta po redu, poljoprivredna, turistička i kulturna manifestacija „Maslinijada“ počela je danas, tradicionalno u Starom Baru.
 
Iako je ove godine rod masline bio loš, na manifestaciji se predstavilo 60 maslinara, a bilo je i 40 štandova na kojima su bili drugi proizvodi – med, biljni čajevi, riba, ali i dekupaž radovi, pletenina, sve do motornih testera i živih kokota. Bili su raspoređeni od početka donje ulice, pa sve do starogradske kapije, kao i na starobarskom platou ispred Spomenika oslobodiocu.
 
Ni ove godine nisu izostali specijaliteti po kojima je poznat ovaj kraj i radi kojih dolaze ljudi iz svih krajeva države – masline na najrazličitije načine, razni sirevi, priganice, alve, tespište, prijesnac, slatka pita, a svi podjednako lijepo okićeni maslinovim granama, suvim smokvama i vijencima od crnog luka. Posjetioci su imali priliku da probaju i druge proizvode poput pečenih kestena, palačinki, „crvenih“ ferik jabuka i šećerne vune, a poljoprivredni proizvođači nudili su u najvećem dijelu i mandarine, pomorandže, šipkove, limune i japanske jabuke.

 

U zvaničnom dijelu programa, prisutne je pozdravio jedan od utemeljivača „Maslinijade“, predsjednik Organizacionog odbora i NVO „Maslinijada“, Suljo Mustafić.
 
„Pozdravljam Vas u ime Organizacionog odbora koji već 14 godina organizuje manifestaciju, sa željom nas entuzijasta da skrenemo pažnju ukupne javnosti na našu najstariju kulturu – maslinarstvo, da poboljšamo uslove u kojima se maslinarstvo odvija na našim prostorima, da skrenemo pažnju na ljepotu Starog Bara i na njegove čari i na ono što je najvažnije - multikulturno, multietničko i multivjersko nasljeđe našeg grada. Sve ovo vrijeme imamo podršku lokalne uprave, ministarstva poljoprivrede, Vlade Crne Gore i drugih institucija i siguran sam da ta pomoć i u narednom periodu našim vrijednim maslinarima neće izostati. Ono što nam ostaje jeste da se molimo Bogu da nam naredne godine budu izdašnije nego ove prethodne i da ove trpeze i maslinarski prinosi budu značajnije veći i bolji nego ovih godina. Siguran sam da su standardi koje smo postigli i usvojili kroz saradnju sa drugim udruženjima širom Crne Gore i van njenih granica uspjeli da se značajno edukujemo i poboljšamo uslove u kojima se maslinarstvo na ovom području uzgaja, da popravimo naše puteve, da bolje i lakše koristimo naše maslinjake, a što je najvažnije, uz pomoć agrotehničkih mjera i uz naklonost klimatskih uslova, da nam naredne godine budu rodnije“, poručio je Mustafić.
 
U ime Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, prisutne je pozdravila generalna direktorka u Ministarstvu poljoprivrede Danijela Stolica.
 
„Maslinijada je jedna od najznačajnijih manifestacija koja povezuje poljoprivredu i turizam, i drago mi je što vidim da svake godine naši izlagači imaju veći broj proizvoda, da privlači izlagače iz regiona, te da postižemo više standarde. U prethodnom periodu dobili smo i naučnu i zvaničnu potvrdu da je Stara maslina u Baru jedna od najstarijih stabala u svijetu i to treba da valorizujemo, da to bude turistička atrakcija. Isto tako, treba da podignemo vrijednost i kvalitet ulja, da to plasiramo kroz turizam, a još imamo i dovoljno prostora da ulažemo u sektor maslinarstva, da se razvija ne samo u Baru, već na cijelom Primorju“, kazala je Stolica.
 

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić zvanično je otvorio petnaestu „Maslinijadu“.
 
„Maslinijada kao značajna svečanost i svetkovina našeg grada i čitave regije okuplja nas oko masline, svetog drveta, koje je u prošlosti bilo, a i danas je, hranitelj mnogih porodica, i zato je odnos prema maslini u ovome kraju poseban. Ove godine rod masline, na žalost, nije zadovoljio i to nas obavezuje da iduće godine moramo posvetiti dužnu pažnju agrotehničkim mjerama, jer bez prskanja kako vidimo nema dobrog roda masline. Maslinarstvo kao privredna grana istovremeno je i turistička promocija našega grada, tako da je ova fešta poznata širom regije i nalazi se u kalendaru mnogih turističkih organizacija. Zato je i obaveza da se maslinarstvu posvetimo još više i to je obaveza i lokalne uprave i ministarstva poljoprivrede“, kazao je dr Srzentić, nakon čega je najboljima uručio nagrade.
 
Žiri u sastavu: Petar Milić, Matija Ćetković, Marko Glavanović i Nijazim Bećović odlučili su da prva nagrada za najbolje održavani maslinjak pripadne Nerminu Kalamperoviću iz Dobre Vode, a druga Bećiru Arabeloviću. Ovu nagradu tradicionalno dodjeljuje fondacija „Miodrag Mili Martinović“ u znak sjećanja na poznatog barskog maslinara.
 
Najbolji mladi zasad ove godine ima Emin Useinović iz Kunja, a nagradu u ovoj kategoriji osvojio je i Redžep Kolar. Ovu nagradu dodjeljuju Lazo i Seka Božović, vlasnici fondacije „La Borena“.
 

Žiri u sastavu: Željko Milović, Đuro Perčobić i Branko Maljević odlučio je da je najljepši štand Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Drugo mjesto pripalo je Acu Markoloviću, a treće Sadiji Dapčeviću.
 
Već petu godinu Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola učestvuje na „Maslinijadi“, a po riječima profesora Dejana Aleksića, nagrada za najljepši štand predstavlja vrhunac njihovog učešća i truda.
 
„Presrećni smo i veoma mi je drago što smo osvojili ovu nagradu, prvenstveno zbog djece koja su se trudila da sve ovo naprave, ja sam tu samo koordinirao. Zaista smo se svi trudili da zajedničkim idejama ovaj štand učinimo posebnim“, objasnio je Aleksić.
 
I Rajka Markolović već duži niz godina učestvuje na „Maslinijadi“, a ni priznanja joj nisu strana. „Naravno da me ova priznanja inspirišu da svake godine budem bolja. Ovo je četvrta nagrada koju osvajamo za najljepši štand. Sama sve ukrase pravim, a od skoro sam počela da radim i u dekupaž tehnici gdje izlažemo masline, hljeb sa maslinama i ostale proizvode“, istakla je Markolović.
 
Vrijedni domaćin Sadija Dapčević iz Mrkojevića na „Maslinijadi“ učestvuje već desetak godina, a najveću zahvalnost za osvojenu nagradu, kako kaže, duguje svojoj ženi. „Za ovu nagradu i uređenje štanda zaslužna je moja supruga. Trudimo se da našim domaćim proizvodima koliko možemo uljepšamo štand, a ovo nam je drugi put da dobijamo nagradu“, kazao je Dapčević.
 
Zbog slabog roda, izostale su nagrade za kvalitet maslinovog ulja i stone masline, pa su takmičenja i degustacije u ovoj oblasti revijalnog karaktera.

 
Specijalno priznanje ove godine za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje i maslinarstva, Društvo maslinara dodijelilo je kompaniji „Nimont“ i direktoru i vlasniku ovog preduzeća Ljubu Kočoviću. Ovu nagradu uručio je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković. On je podsjetio da oni intenzivno rade na razvoju i unaprijeđenju maslinarstva u Baru i u Crnoj Gori, kao i to da uz pomoć Ministarstva poljopivrede i ruralnog razvoja rade na izgradnju puta kroz maslinarski kompleks Džidžarin i Mamola u Kunjama.

“Na sreću maslinara, u Baru posluju društveno odgovorne kompanije i odgovorni pojedinci koji vole svoj grad. Moramo istaći da je kompanija ‘Nimont’, odnosno njen vlasnik Ljubo Kočović, donirao kompletan nasip za sve maslinarske puteve koji se grade i održavaju u Baru od Zubaca preko Dabanova i Džidžarina, pa sve do Kunja. Ova donacija maslinarima puno znači, jer bez kvalitetnih puteva nema ni savremenog maslinarstva. Takođe, sa zahvalnošću moramo pomenuti našeg sugrađanina arheologa Omera Peročevića koji je sa svojim saradnicima izvršio arheološka istraživanja, konzervaciju i prezentaciju ostataka katoličke crkve iz XIII vijeka koja je otkrivena prilikom izgradnje maslinarksog puta u Džidžarinu. Društvo maslinara je pokazalo da može biti spona koja na putu unaprijeđenja maslinarstva spaja maslinare i njihove potrebe sa ostalim sferama društva, kao što su državne i opštinske institucije, obrazovne institucije, privrednike i sve ljude dobre volje koji su spremni da daju svoj doprinos na bilo koji način“, poručio je Alković.


U zabavnom programu nastupila je regionalno poznata etno-grupa “Divanhana” iz Sarajeva, zatim KUD „Jedinstvo“, “Padrino Band” i “Miki Band”.

Petnaestu jubilarnu „Maslinijadu“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, organizuju NVO „Maslinijada“ i Društvo maslinara u saradnji sa Mjesnom zajednicom Stari Bar, Kulturnim centrom, JP Komunalne djelatnosti i Radio Barom, a podržali su je i TO Bar, Ministarstvo poljoprivrede, Luka Bar, Crnogorska komercijalna banka.