Društvo

Djeca su ombudsmanovi zlatni savjetnici

by POBJEDA | 05:12:2016 | 10:59:14

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore organizovao je, u saradnji sa međunarodnom organizacijom “Save the children”, trodnevnu trening radionicu za djecu “Zlatne savjetnike” ombudsmana, u cilju prikupljanja mišljenja o primjeni UN Konvencije o pravima djeteta u Crnoj Gori.
 
Trening je od 2. do 4. decembra održan u Baru, a prisustvovalo mu je desetoro djece iz različitih gradova Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Kotor, Kolašin, Berane). “Zlatni savjetnici” u prethodnom periodu imali su zadatak da prikupe mišljenja djece iz svog okruženja na teme poštovanja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje i participaciju - saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

 
Prikupljanje dječjih mišljenja o stepenu poštovanja UN Konvencije neophodno je, kako se navodi, za potrebe sačinjavanja izvještaja o poštovanju preporuka UN Komiteta za prava djeteta, koji će zaštitnik pripremati u narednom periodu.
 
Crna Gora je 2010. godine dobila set preporuka za unapređenje primjene Konvencije o pravima djeteta od strane UN Komiteta. Ombudsman priprema izvještaj o stepenu ispunjenosti upućenih preporuka i odlučio je da u njemu bude sadržan i glas djece Crne Gore o poštovanju određenih prava.

 
“Zlatni savjetnici” do sada su prošli četiri treninga, a na posljednjem u Baru uobličena je predfinalna verzija dječjeg izvještaja UN Komitetu za prava djeteta.
 
Sa djecom su u protekla tri dana radili zamjenica zaštitnika za oblast prava djeteta Snežana Mijušković, predstavnica organizacije “Save the children” Aida Ivković, kao i savjetnici iz institucije ombudsmana. Djeca su na kreativan način uspjela da sistematizuju informacije i saznanja do kojih su došla u radu sa vršnjacima. Tokom treninga za djecu je organizovana i posjeta Starom Baru (Maslinijada) i Staroj maslini - dodaje se u saopštenju.