Društvo

VIDEO: Dani mađarske kulture u Baru

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 14:12:2016 | 17:58:38

U okviru "Dana mađarske kulture" koji se u Crnoj Gori obilježavaju ove nedjelje, u Opštoj bolnici u Baru otvorena je izložba posvećena mađarskom ljekaru Ignacu Semmelweisa, koji je u istoriji medicine poznat po otkriću uzroka porodiljske groznice, od koje su u XIX vijeku masovno umirale porodilje.
 
Ova postavka i druge manfestacije koje su priređene ovim povodom, poklon su Ambasade Mađarske Crnoj Gori za desetogodišnjicu njene nezavisnosti, a mađarski ambasador Kristijan Poša i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, ovom prilikom dogovorili su čvršću saradnju između dvije prijateljske zemlje u oblasti medicine,nauke, kulture, ekonomije.

 
Ignac Semmelweis je rođen 1818. godine u Budimu, a u istoriji medicine je poznat kao “spasitelj majki”. Dao je veliki doprinos razvoju antisepse, jer je zahvaljujući njegovim opažanjima uvedena dezinfekcija ruku doktora, što je spasilo život brojnih žena. Semmelweisa je radeći u bolnici opazio neobično veliku smrtnost žena pri porođaju. Došao je do zaključka da je uzrok porodiljska groznica, za koju je ustanovio da je trovanje krvi koje su najčešće prenosili doktori. Dr Semmelweis je zato uveo stroge mjere čistoće i dezinfekciju ruku, nakon čega je u njegovom odjelu već u prvom mjesecu osjetno pala smrtnost od porodiljske groznice.
 
UNESCO je 2013. godine Semelvejsova otkrića uvrstio u registar "Pamćenje svijeta", dok je 2015.godinu kao stotinu pedestu godišnjicu njegove smrti,  proglasio spomen godinom Ignaca Semmelweisa.

 
Izložbu u barskoj bolnici posvećenu sjećanju na znamenitu ličnost svjetske medicine, otvorio je ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša.
 
“Naša ambasada je prošle godine prvi put organizovala ‘Dane mađarske kulture u Crnoj Gori’, i nadamo se da će ova manifestacija prerasti u tradicionalnu, pa će građani Crne Gore i narednih godina moći uživati u mađarskim kulturnim dešavanjima. Prošle godine se većina programa odvijala u Podgorici, ali pošto je naš cilj da mađarsku kulturu približimo što većem broju ljudi, ovoga puta prigodni događaji su i u drugim gradovima", kazao je mađarski ambasador koji je istakao “da Mađarska, iako mala država, može da se pohvali veoma bogatom kulturnom tradicijom, što dokazuje činjenica da u našoj državi imamo ukupno 7 lokacija koje se nalaze na spisku UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. Takođe, smo veoma ponosni što smo svjetskoj znanosti dali velike ličnosti, među kojima je 13 nobelovaca, posebno što smo po tome najbolji u svijetu po broju stanovnika. Sa tri nobelovca, medicina je jedna od najvažnijih oblasti u mađarskoj znanosti. Dovoljno je spomenuti ime Alberta Szent-Gyorgyija, koji je otkrio vitamin C. Mađarska i danas ulaže velike napore u edukaciju novih naraštaja ljekara, a jedna od najpoznatijih ustanova je Medicinski fakultet u Budimpešti, koji upravo, nosi ime Ignaca Semmelweisa”, kazao je mađarski ambasador Kristijan Poša.

 
“Obilježavanje ‘Dana mađarske kulture’ ovakvom postavkom u barskoj bolnici jeste priznanje našoj zdravstvenoj ustanovi, ali i priznanje gradu”, kazao je predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji je istakao:
 
“Mogu slobodno reći da je barska bolnica jedan od regionalnih zdravstvenih centara i da je ovo priznanje za njen dosadašnji rad i rezultate. Takođe, to je i priznanje za grad. Mi smo danas sa mađarskim ambasadorom dogovorili da saradnju nastavimo, barska bolnica i zdravstvene institucije u Mađarskoj, ali i da Bar i jedan od mađarskih gradova budu gradovi -prijatelji. U sklopu toga sarađivaćemo, ne samo u zdravstvu, već i turizmu, ekonomiji, nauci, kulturi", kazao je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić.
 
Direktor barske bolnice dr Dragan Tomanović izrazio je zadovoljstvo što je ta medicinska ustanova odabrana za ovakvu izložbu.

 
“Čast nam je da smo domaćini sjećanju na ‘oca antisepse’. Naša bolnica prepoznata je kao jedan od lidera u borbi protiv interhospitalnih infekcija", kazao je dr Tomanović.
 
“XX vijek je bio vijek antibiotika koji su uspješno sprječavali infekcije, ali krajem XX i početkom XXI vijeka bakterije su postale rezistzentne na antibiotike. Zato je veoma važno vratiti se preporukama dr Semmelweisa", kazala je Radio Baru i Bar infu dr Svetlana-Lana Vučetić, specijalista anesteziolog i reanimatolog. Ona je istakla da je sada aktuelna borba protiv rezistencije na antibiotike. Drugim riječima u osnovi svega je  u stvari, higijena. Vraćamo se onome što je Semmelweis otkrio još daleke 1840. godine, kada je radio u bolnici u Beču i bavio se svojim istraživanjem. Osnov svake prakse, ne samo medicinske, to se odnosi na život uopšte, jeste voditi računa o higijeni, prije svega ruku, jer time doprinosimo opštem zdravlju, kako kolektivnom, tako i porodičnom. Danas naravno, koristimo savremena sredstva za dezinfekciju ruku, vodimo računa o ambijentu i čistoći", kazala je dr Vučetić.

 
Glavna sestra barske bolnice Nada Đikanović sprovodi internu edukaciju sestara u održavanju higijene ruku, jer kako navodi “to može za 30 posto umanjiti infekcije”.
 
Svečanom događaju u barskoj bolnici prisustvovali su i Nina Milović, sekretarka Ministarstva zdravlja i dr Cvetko Pavlović, naučni radnik iz Bara, koji već godinama sa Mađarskom i mađarskom ambasadom sarađuje na polju kulture i nauke.

 
“Njegova ekscelencija ambasador Mađarske Kristijan Poša ulaže velike napore u pomoći Crnoj Gori u procesu evro-atlantskih integracija. Moja saradnja sa njim počela je prije više godina kada sam objavio knjigu o Crnoj Gori i Crnogorcima u čast obnove nezavisnosti i hiljadugodišnjice državnosti. Među 300 ličnosti u toj knjizi je i jedno veliko ime mađarske kulture dr Jožev Bajza, koji je 1927. godine u Budimpešti objavio knjigu u kojoj afirmiše Crnu Goru i njenu viševjekovnu istoriju i državnost. Moja knjiga izazvala je interesovanje i ambasadora i kulturnih i naučnih krugova u Mađarskoj i prevedena je na mađarski. Uskoro će biti i objavljena”, kazao je dr Cvetko Pavlović.
 
“Dani mađarske kulture”, osim u Baru, ove nedjelje biće obilježeni i u Kotoru i Nikšiću.