Društvo

Dvije WBA nagrade u barskoj opštini, za Pješačac i TO Bar

by Vjera Knežević Vučićević | 20:12:2016 | 11:15:56

Odlukom žirija za dodjelu Wild Beauty Award nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore koje tradicionalno dodjeljuje Nacionalna turistička organizacija, u Bar su stigla dva priznanja za 2016. godinu - plaži i restoranu “Pješačac” vlasnika Raša Vukaševića, za doprinos razvoju turističke ponude na Skadarskom jezeru i Turističkoj organizaciji Bara za najbolji suvenir - krst kneza Vladimira, umanjena stilizovana replika.
 
Izletište Pješačac nalazi se na Skadarskom jezeru, u zalivu jednog od najlepših crmničkih sela Godinje, na pola sata plovidbe od Virpazara prema Murićima. Pješačac je do sada bio naročito popularan za jednodnevne izlete, a posjećuje ga najviše inostranih turista koji uživaju u domaćoj hrani, plaži i netaknutoj prirodi. Restoran “Pješačac” je sagrađen u starom crmničkom stilu od kamena i drveta, a uz obalu su smještena dva mola za prihvat brodića i čamaca.

 
Vladimirov krst, simbol nade, vjere i ljubavi, odnosno njegovu umanjenu stilizovanu repliku od srebra i zlata u obliku privjeska, uradila je Turistička organizacija Bar u čast hiljadu godina crnogorske državnosti, hiljadu godina od ubistva kneza Vladimira, te promociji kulturne i istorijske baštine kako Bara tako i države Crne Gore.
 
“Realizacija projekta je bila veoma zahtjevna i specifična po mnogo čemu. Zaista je bio podvig umanjiti krst sa dimenzija 45x38cm i pritom zadržati originalnost i sve detalje na obje strane krsta. Kompleksnost projekta ogleda se kako u njegovoj produkciji, tako i u pogledu papirologije i administracije koje su prethodile izradi. Krst-privjezak je izgraviran sa obje strane i ima specifično ‘autorsko’ pakovanje, uz upotrebu polutransparentnih materijala” - objašnjava direktorica TO Bar Neda Ivanović.
 
Sertifikat je urađen na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, svaki primjerak je numerisan i ima holografsku zaštitu.

 
“Umanjena stilizovana replika krsta je maksimalno zadržala sličnost sa originalom imajući u vidu njegovu veličinu, dimenzije su 3,1x3,5 cm, urađen je od zlata finoće 1000/585, težine 3,5gr i srebra 1000/925- težine cca 2,95 gr. Kompletnu ambalažu: kutiju, sertifikat, legendu i omot, koja je takođe zaštićena, uradila je poznata dizajnerka Ana Matić. Dizajn i izradu umanjene stilizovane replike krsta kneza Vladimira uradila je zlatara S.&L. Jokić iz Beograda. TO Bar je preduzela sve radnje kako bi zaštitila autorska prava, kod Zavoda za zaštititu intelektualne svojine Crne Gore, sa ciljem onemogućavanja drugih pravnih ili fizičkih lica u izradi, upotrebi ili komercijalizaciji istih i sličnih proizvoda koji izgledom ili nazivom upućuju na relikviju” - navodi Ivanović.
 
Stalna komisija za dodjelu WBA nagrada je na osnovu predloga lokalnih turističkih organizacija i zainteresovane javnosti obišla nominovane kandidate i sačinila izvještaj na osnovu kojeg je žiri za dodjelu WBA nagrada donio konačnu odluku.

 
Dodjeli prestižnog nacionalnog priznanja prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, pod čijim pokroviteljstvom se ono već 12 godina dodjeljuje, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i brojne zvanice iz sektora turizma, kulturnog i javnog života. WBA je ustanovljena 2005. godine u pravcu podsticanja i afirmacije sektora turizma, unapređenja kvaliteta, promocije i konkurencije, kreiranja i prepoznavanja turističkih vrijednosti, a slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.
 
Pod okriljem NTO, uručene su i skulpture i plakete “Lovćen” (autora docenta Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Nenada Šoškića i docenta za grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju Ane Matić).