Društvo

Čaj za kraj sjednice Nastavničkog vijeća

by Milanka Vukosavović | 23:12:2016 | 12:14:19

Na kraju održane sjednice Nastavničkog vijeća OŠ “Srbija” u Starom Baru, kada su svi prosvjetni radnici bili na okupu u zbornici, ljubitelji i polaznici izbornog predmeta “Ljekovito bilje” učenika 8. razreda, priredili su nesvakidašnji potez - počastili su nastavnike čajem od bilja koje su sami brali, sušili i pripremali.
 
I posluženje je bilo brižljivo pripremljeno – uz šolju čaja po izboru poslužena je kesica šećera, kriška limuna i ratluk.
 
Nakon toga prezentovali su sve etape rada na predmetu – penjanje po planinama, branje i propisano sušenje ljekovitog bilja.
 
“Nana (mentha piperita) pomaže kod stomačnih problema, opušta i smiruje, a pomaže i kod pojačanog lučenja žuči”, objasnila je Tina nastavniku koji je odabrao čaj od ove biljke. Adrijan je nastavniku koji ima problema sa grlom i krajnicima ponudio kamilicu (chamomilae flos). Senu (cassia angustifolia) su preporučili za zatvor i probavne smetnje.

 
Aldijana, koja je još kao sasvim mala počela da bere ljekovito bilje, nudila je gorski čaj – vranilovku, koji liječi prehladu, zapaljenje grla, koriste ga i dijabetičari, a služi i kao začinsko bilje (origano). Mihailo je nudio hajdučku travu (millefolium floss) za reumatske bolove, nedostatak apetita, za čišćenje krvi, a pomaže i u menopauzi i za regulisanje  ciklusa. Žalfiju (salvia officinalis) je služio Stefan i preporučio je za čišćenje crijeva, krvi za bolesti  bubrega, žuči i jetre.
 
“Željeli smo da svojim nastavnicima pričamo o svom radu i da ga predstavimo. Tokom ljetnjih mjeseci smo na našim brdima i planinama, po kršu, brali ljekovito bilje. Sušili smo ga u dobro provjetrenim i sjenovitim mjestima, a zatim ga pakovali u papirne kese. Nastavnica Nina Žugić nam je davala pomoć i podršku, podsticala nas da radimo i istražujemo”, kažu učenici.