Društvo

Počelo praznovanje pravoslavnog Božića

| 06:01:2017 | 19:07:13

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori od sjutra slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu. Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana, uključujući i Badnji dan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije poručio je da je narod u Crnoj Gori raspolućen po svim šavovima - vjerskim, nacionalnim, jezičkim, kulturnim, azbučnim, i u njemu se sve svodi na ekonomiju i materijalne vrijednosti.

On je u Božićnoj poruci naveo da “nema dana bez očinjeg vida niti prave slave bez Božića”.

“Na Božić, Bog se otkriva i daruje kao neiskaziva ljubav, koja sobom grli i prožima sve i sva; Božićem čovjek postaje slika i prilika, nosilac i svjedok te Svetotrojične ljubavi. Na Božić Sin Božiji Jedinorodni postaje naš brat”, naveo je Amfilohije.

Njime, kako je dodao, svaki čovjek postaje “naš vječni sabrat”. 

“Tako, od Rođenja Hrista Bogočovjeka nije više prosta čovječnost mjera čovjekova, nego bogočovječnost. Bogočovječnost postaje bezmjerna mjera napretka i usavršavanja čovjeka i svijeta. Otuda, zaista ko voli Hrista Bogomladenca ispunjava obje zapovijesti Božije - ljubi istinskog Boga, ljubi i istinskog čovjeka”, kazao je mitropolit Amfilohije.
 
Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je u božićnoj poslanici da se samo na temeljima pravde i božanske istine može graditi, učvršćivati i njegovati mir, bratstvo i dobra volja među ljudima.

On je naveo da je duboko zabrinut zbog ponižavajućeg statusa Crnogorske pravoslavne crkve. 

Njeni vjernici su, kako je ocijenio, poniženi u odnosu na pripadnike drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, jer su im prepriječeni putevi koji vode do oltara.

“Po drugi put u posljednjih 100 godina Crnogorska pravoslavna crkva i naši vjernici raspeti su na stub srama i stradanja", smatra Mihailo. 

On je pozvao Vladu, Skupštinu i predsjednika Crne Gore, sve državne organe i ambasade u državi, međunarodne i nevladine organizacije, kao i sve ljude dobre volje, da pruže podršku vraćanju manastira, crkava i kulturne baštine u vlasništvo crnogorskoga naroda i države, kojima je to nezakonito i nasilno oduzeto.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je božićne praznike svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti i poželio im mir, dobro zdravlje i sreću.

On je rekao da je uvjeren da će uzvišene poruke i vrijednosti simbolike Božića osnažiti ljubav, solidarnost i zajedništvo. 

“Neka iskrena bliskost i sloga budu temelj našeg napretka koji se ogleda u plemenitoj ljudskoj potrebi da gradimo bolju budućnost za sve nas koji živimo u Crnoj Gori i vjerujemo u njen prosperitet i vječno trajanje. U to ime, još jednom čestitam Božić sa željom da svima donese mir, dobro zdravlje i sreću“, navodi se u čestitki Vujanovića.
 
Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je Božić sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz želju da taj najradosniji praznik provedu u miru i blagostanju.

Kako je naveo, božićni praznici treba da nas podsjete da mir, pravičnost, i poštovanje drugih predstavljaju univerzalne vrijednosti, na kojima se vjekovima gradila zajednička budućnost u Crnoj Gori. 

“Želim da radost velikog hrišćanskog praznika, koji uvijek prate ljubav i razumijevanje, provedete u dobrom zdravlju, sa porodicama i najbližima“, navodi se u poruci Markovića.


Predsjednik Skupštine Ivan Brajović čestitao je Božić vjernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.
 
“Neka Božić bude povod da damo najbolje od sebe, da ukažemo dodatno poštovanje i brigu za potrebe našeg okruženja. Neka nas i Božić podsjeti na univerzalne vrijednosti pravde, povjerenja, tolerancije, jednakih mogućnosti“, naveo je Brajović.
 
Kako je kazao, ovih prazničnih dana “sa dodatnim optimizmom njegujmo uvjerenje da slijedi period sve bolji za cijelu našu zajednicu“.
 
“Nastavljamo razvoj društva na moralnim i etičkim načelima čovjekoljublja i ljudskog dostojanstva“, dodaje se u čestitki Brajovića.