Društvo

Vjernici SPC naložili mali badnjak, veliki se loži 13. januara

by Darija Marđokić | 06:01:2017 | 20:31:55

Pravoslavni vjernici su današnjim nalaganjem badnjaka započeli praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.
 
Zbog jakog vjetra i lošeg vremena, vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve odložili su veliko tradicionalno nalaganje badnjaka za 13. januar, tj. Mali Božić, ali su ispred samog ulaza u hram Svetog Jovana Vladimira u 15:00 naložili i okadili manji dio badnjaka.
 

Svetkovanje je nastavljeno u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira. Protojerej Slobodan Zeković kazao je da su se vjernici trudili da „kroz višenedjeljni post zagriju svoja srca, očiste ih i pretvore u malu vitlejemsku pećinu u kojoj će se roditi Božić Bata“.
 

„Uvijek kada se okupljamo oko badnjaka, kada ih sa ljubavlju nalažemo i grijemo se oko toga svetog ognja, uvijek nas iznova podsjeća na oganj božanske ljubavi koja je bezgranična, neopisiva i koja je spustila Boga na zemlju iz ljubavi prema nama. Hristos je ponizio sebe, budući savršeni Bog nije se postidio da uzme na sebe ljudsku prirodu, postao je jednim od nas u svemu, podoban ljudima osim u grijehu, postao čovjek da bi nas koji smo se grijehom udaljili od njega da bi tu narušenu zajednicu jednom zauvijek obnovio. Bogoljublje i čovjekoljublje, to je sav zakon Božji i ono za šta će nas gospod i ispitivati kada ponovo dođe da sudi živima i mrtvima. Neka ta pjesma anđelska uvijek odjekuje u našem umu, srcu i dušama i neka nas uvijek iznova podsjeća na ono što smo jedino dužni jedni drugima, a to je ljubav“, poručio je Zeković.
 

Predstavnik Crmničana Nikola Klisić prenio je prisutnima pozdrave svog kraja.
 
“Ovo sveto drvo daje nam veliku svjetlost i predstavlja simbol onoga što slavimo. Neka ova svjetlost badnjaka obasja život, naš put i put duša naših predaka koji su se borili za ovaj grad. Braćo i sestre, neka ovaj plamen uđe u naša srca i u sve ono što je dobro i plemenito i omogući nam da volimo jedni druge” kazao je Klisić, čestitavši svima Božić.
 
Predsjednik Crkvene opštine barske Dejan Đurović rekao je da je iza nas godina najveličanstvenijeg događaja u istoriji grada, događaja kojim je naš  grad postao grad u pravom smislu riječi.
 
“Prije deceniju, ispred ovog parohijskog doma je odletjela jedna crkva na mjesto gdje i pripada, odletjela je na vrh Rumije i tamo će ostati i sigurno je neće od tuda sklanjati. Poruka je onima koji non stop potežu to pitanje sa današnjeg Badnjeg dana da nema sklanjanja te crkve. Ovih dana radimo još jedan posao, radimo repliku Njegoševe crkve sa Lovćena. Hoćemo da pokažemo onima kojima treba i koji ne znaju šta rade i koji su okaljali obraz Crne Gore, sklanjajući crkvu sa Lovćena i Njegošev grob, da odavde šaljemo poruku da se mora napraviti i vratiti grob Njegošev, mora se vratiti glava Crnoj Gori, mora se vratiti um i oči Crne Gore. Bez Njegoševe kapelice mi nismo isti ljudi i Crna Gora nije ista, zato mi Barani imamo šansu i priliku da se završetkom ove kapelice vrati kapelica na Lovćen i da se ispuni njegova želja da počiva gdje treba”, istakao je Đurović.
 

U kripti je, nakon njihovih obraćanja, priređen prigodni program u slavu Hristovog rođenja. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije jutros je služio liturgiju u hramu Svetog Jovana Vladimira, a nakon toga osveštao novu parohijsku salu, parohijski dom Svetosavski pri hramu Svetoga Nikole u Starom Baru.  Sjutra će se u hramu služiti praznično jutrenje i praznična Sveta liturgija. Liturgija će biti služena i u hramu Svetog Nikole u Starom Baru, a večeras u ponoć prva praznična liturgija biće služena u hramu Svih Svetih na Velikom pijesku.