Društvo

Iz zaleđenog Bukovika evakuisan stari i bolesni Dušan Bokan

| 10:01:2017 | 13:32:23

Koordinisanom akcijom Direktorata za vanredne situacije - Područna jedinica Bar i Operativno-komunikacionog centra 112 u Baru, Službe zaštite Bar, Hitne službe Doma zdravlja i Mornarice Vojske Crne Gore, danas oko podneva, na temperaturi od minus osam stepeni, okončana je akcija evakuacije starog i bolesnog Dušana Bokana iz sela Bukovik.
 
Dušan je rođen 1931. godine, teško se kreće i u ovim hladnim danima konstatovan mu je početak upale pluća.

 
Juče je ekipa Hitne pomoći (dr. Aleksandra Vlahović, tehničar Vesna Radunović i vozač Jasmin Džogović) pješice, oko 1.5 km, uspjela da se probije do kuće Bokana i pružila Dušanu prvu hitnu medicinsku pomoć, ali je i konstatovala da Dušana treba prebaciti u bolnicu, za što su bila potrebna vozila koja se mogu kretati po ledu i snijegu.
 
Akcija je pažljivo isplanirana, jer je put do Bukovika potpuno zaleđen. Samo terensko vozilo Mornarice Vojske CG iz Bara uspjelo je da se probije do sela, ali ne i do same kuće. Pripadnici Mornarice na nosilima su donijeli Dušana do svog vozila, nakon čega su ga prevezli do vozila hitne pomoći, koje je čekalo na magistralnom putu Virpazar-Petrovac. Nakon toga ga je ekipa prebacila u Opštu bolnicu u Baru.

 
U vojnom vozilu bila su četiri pripadnika Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore: vođa tima kapetan korvete Zoran Samardžić, njegov zamjenik - pratilac stariji vodnik prve klase Željko Sriković, CLS-borbeni spasilac – stariji vodnik prve klase Ivan Milatović i vozač - stariji vodnik prve klase Goran Tabaš.
 
U vozilu Hitne pomoći bili su dr. Miloš Rašović, medicinska sestra Vesna Radunović i tehničar-vozač Novo Damjanović.

 
Načelnica Direktorata za vanredne situacije - PJ Bar Pera Pavlica Dragišić se zahvalila JP “Rumija” iz Bara koje je izrazilo spremnost da se uključi i pomogne gdje god treba sa svojim kapacitetima.