Društvo

Nevrijeme jako pogodilo seoska područja

by Ivanka Leković | 11:01:2017 | 17:59:44

Nezapamćeno nevrijeme, koje je u Baru nanijelo ogromnu štetu, posebno je pogodilo ruralna područja opštine. Problem su zaleđeni putevi, nestanci struje po nekoliko dana, zaleđene česme i vodovodne instalacije, a ima i virusnih oboljenja.
 
MZ Ostros je pod sniježnim pokrivačem debelim 30 cm. Centar je nekoliko dana bio bez struje, a Bobovište, Runje i pola Krajine, po riječima Vebije Dodića predsjednika ove MZ, bili su bez struje šest dana. Najveći problem, kaže Dodić, su seoski putevi, a hladnoća je oštetila vodovodnu mrežu i hidrofore preko kojih se stanovništvo snabdijeva vodom.
 
Direktor OŠ Đerđ Kastrioti Skenderbeg, Bećir Berjašević za Radio Bar i Bar Info je kazao da sa nadom čekaju predviđeno otopljenje.
 
“Uslovi su otežani, pogotovo za stočare. Što se tiče škole, sistem vodovoda i pumpe su zamrznute, sigurno su i pukle od mraza. Odredili smo dežurstva, pratimo situaciju. I zbog vodovodne mreže i radi krova.“, kaže on, ističući da su problem lokalni putevi, koji su zaleđeni, kao i otežano odvijanje saobraćaja na glavnom putu. Ipak, nada se da će se situacija popraviti za nekoliko dana, kada stigne najavljeno otopljenje.
 
“Niske temperature zaledile su seoske puteve, pa su crmnička sela, inače razuđena i udaljena jedno od drugo, izolovana od ostatka svijeta”, kaže predsjednik MZ Crmnica, Đuro Pejović.
 
On objašnjava da je bilo nemoguće da Komunalno preduzeće i Mjesna zajednica očiste seoske puteve. Dodatni problem u pretežno staračkim, domaćinstvima u Crmnici su virusne infekcije. Pejović ističe da u saradnji sa barskim Domom zdravlja i ambulantom u Virpazaru, stižu do svakog bolesnika. 

 
“Juče smo, u saradnji sa Mornaricom i Službom zaštite imali evakuaciju bolesnog sugrađanina Dušana Bokana iz sela Bukovik. I crmnička sela bila su bez struje dva dana, kvar je otklonjen. A što se tiče zaleđenih puteva, tu se zasad ništa ne može uraditi, a Crmničani se nadaju u najavljeni jugo”, kazao je Pejović.
 
“Olujni vjetar i hladnoća kakva se ne pamti načinili su štete i u MZ Mrkojevići”, kaže predsjednik ove MZ, Ćazim Rašketić.
 
Na više objekata u Dobroj vodi, Dabezićima i Gorani oštećeni su krovovi. Agrumi su ostali bez i jednog lista, a štete ima i u maslinjacima. Putevi kroz Dobru vodu, Brkanoviće i Vuliće su prohodni, jer su se mještani uz pomoć privatnika organizovali, mada još ima pojedinih seoskih puteva koji su neprohodni zbog leda.
 
“I ovo područje bilo je bez struje nekoliko dana, a sada je situacija normalizovana. Najveći problem je što većina domaćinstava i dalje, zbog zaleđenih cijevi, nema vode”, kaže Rašketić.