Društvo

VIDEO: Sniježne radosti, ali i nove nevolje

by Vesna Šoškić, kamera Ivo Gojnić i Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 12:01:2017 | 16:10:45

Snijeg je sinoć pao i u Baru i izazvao oduševljenje i odraslih i djece, ali donio i nove nevolje nadležnim službama koje još uvijek rade na otklanjanju posljedica nevremena prethodnih dana.
 
Nakon orkanskog vjetra koji je nanio dosta štete barskoj opštini i snježnog pokrivača u ruralnim djelovima, snježne pahulje zasule su i uže gradsko jezgro i prigradska naselja. Nenaviknuti na ovakve zimske čarolije, snijegu su se obradovali i odrasli i djeca,a mnogi su iskoritili jedinstvenu priliku za grudvanje i pravi zimski ugođaj.

 
“Divno je, oduševljeni smo. Trebaju da prođu godine i čak decenije da bismo ovako nešto doživjeli u Baru. Divno je bilo gledati naš grad pod snježnim pokrivačem i trebalo je vidjeti sinoć tu ljepotu i razdraganu djecu, ali i odrasle koji su uživali u snježnim čarolijama. Ovo je fantastičan doživljaj. Jeste malo nezgodno, ali treba biti pažljiv. Evo, ja sam jutros jedva čekala da odem u kupovinu pješke i uživam još malo u pogledu na grad... Odlično, taman malo da osvježi atmosferu, sve je fantastično, izašao sam na grudvanje... nema nevolja, snijeg nam je donio vedrinu, malo svjetlosti, nema mraka", rekli su za Radio Bar i Bar info vidno rapoloženi građani.
 
Međutim, za Komunalne djelatnosti, Komunalnu policiju, Vodovod i kanalizaciju, Direktorat za vanredne situacije i ostale službe to znači dodatni posao i nevolje. Barski komunalci danonoćno rade već sedam dana.

 
“Kao što sami znate prvih nekoliko dana je bio jak sjeverni vjetar i taman kada smo sanirali skoro sve posljedice i sve počeli da dovodimo u red, pao je veliki snijeg i donio nove nevolje i dodatni posao. Mi smo odmah izašli na teren sa snjegočistačem, obišli centar grada, prigradska naselja do Svetog Ivana, dio oko bolnice, znači one najvažnije lokacije”, kazao nam je Predrag Ristović, direktor Sektora Komunalne djelatnosti, koji je istakao da sve primorske opštine nemaju iskustva u ovakvim situacijama, ali ni odgovarajuću opremu.
 
“Ipak, ulagali smo nadljudske napore, maksimalno se trudili i mislim da smo uspjeli da osposobimo ono što je najnužnije i najvažnije. Puno su nam pomogli kolege iz Ulcinja na čelu sa Skenderom Kalezićem, kojima smo mnogo zahvalni”, naglašava Ristović.
 
Na terenu su stalno i pripadnici Komunalne policije, a zbog smrznutih cijevi, prskanja vodomjera, nedostatka električne energije, što je uzrokovalo i prestanak napajanja vodom nekih naselja, u stalnoj su pripravnosti i radnici Vodovoda i kanalizacije. Direktor Zoran Pajović istakao je “da se uprkos neregularnim uslovima ulažu maksimalni napori da vodosnabdijevanje bude normalizovano”.
 
Na broj 112 Operativno-komunikacionog centra Direktorta za vanredne situacije danas stižu nove molbe za pomoć.

 
“Trenutno pokušavamo da pomognemo licu sa posebnim potrebama iz crmničkog sela Krnjice, kome je neophodna medicinska pomoć. Imamo problema zbog nedostatka terenskih vozila, a putevi su i dalje neprohodni, zaleđeni. Novi snijeg koji je pao dodatno je usložio situaciju. Komunikacija Bar-Vladimir prema Sukobinu i dalje je rizična, kao i svih prethodnih deset dana, već dva puta smo tamo intervenisali, a danas je ponovo saobraćajni kolaps u Mrkovskom polju. Problema imamo na svim seoskim područjima, u Crmnici, Mrkojevićima i Krajini. I ovoga puta apelujem na tamošnje stanovništvo za razumijevanje, jer nijemo uspjeli da stignemo do mnogih sela i zaseoka”, rekla je Radio Baru i Bar infu mr Pera Pavlica Dragišić, načelnica PJ Direktorata za vanredne situacije Bar.
 
Komisija koju je formirao predsjednik opštine dr Zoran Srzentić radi na utvrđivanju štete, koja će biti poznata naredne nedjelje, a na sanaciji krova zgrade opštine angažovano je preduzeće "Kalamper", kojem, kako nam je kazao Vido Dabanović sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu, duguju ogromnu zahvalnost za ažurnost i požrtvovanje, jer je neophodno što prije privremeno montirati novu krovnu konstrukciju zbog najavljene kiše.
 
“Sinoćnje snježne padavine nijesu nanjele na sreću, nove štete, a cijeli posao, na kojem je angažovano čak trideset radnika ‘Kalampera’, trebalo bi da bude završen za osam dana”, potvrdio nam je danas Dabanović.