Društvo

Led i nedostatak struje i dalje stvaraju probleme

by Darija Marđokić, photo by Filip Jovović | 12:01:2017 | 16:38:28

Veliko nevrijeme koje je prije nedjelju dana zahvatilo našu opštinu, donijelo je puno neprilika svim mjesnim zajednicama. Problemi su svuda isti – nestanak struje i vode, zaleđene cijevi i putevi.
 
Predsjednik MZ Bar 2 – Polje, Zoran Vojvodić kazao je da je vrijeme tokom Božićnih praznika nanijelo ogromnu štetu stanovništvu u ovom dijelu opštine.
 
“Sve cijevi u sekundarnom vodovodu su se zaledile pa narod nije imao vode, a nakon svih alarma i vapaja koje smo uputili Elektrodistribuciji, četvrtog dana smo dobili napajanje električnom energijom. Uz to, zbog nestanka električne energije nije bilo signala sa Volujice, tako da je ogroman dio stanovništva bio bez TV signala. Čim je vrijeme dozvolilo, počelo je saniranje krovova, koji su bili oštećeni od snažnog vjetra. Sada se stanje stabilizuje, temperature su već blizu nule i led se na putevima polako topi, pa neće biti problema za odvijanje saobraćaja“, objasnio je Vojvodić.
 
U MZ Stari Bar na pojedinim mjestima još uvijek nema struje i vode, a putevi su zaleđeni. Predsjednik ove MZ Jovan Ivović kazao je da i pored svih molbi i urgencija da se preduzmu određene radnje po pitanju čišćenja puteva i snabdijevanja električnom energijom, nijesu naišli na adekvatan odgovor iz nadležnih službi.
 
“Naše službe nisu adekvatno reagovale, niti su bile u mogućnosti da reaguju, jer vjerovatno nemaju dovoljno opreme i to je nešto što njih može opravdati. Jedno vrijeme je bio zaleđen i rezervoar iza stajalištu u Starom Baru, tako da je to veliki problem. Gretva još uvijek nije dobila vodu, što zbog zaleđenih cijevi, što zbog nestanka jedne faze struje pumpi rezervoara. U Zaljevu kod škole je katastrofa, tamo je sve zaleđeno, a djeca treba ovih dana da počnu u školu. Niko nije došao da to očisti, ali očekujemo da malo otopli i da padne kiša koja će, nadamo se, obezbijediti normalnu prohodnost puteva“, kazao je Ivović.
 
On je rekao i to da građani treba i sami da preduzimaju određene mjere kada je u pitanje čišćenje snijega i leda ispred kuća i kapija.
 
“Bilo je i onih koji su taj posao određivali kako treba, ali veliki je broj onih koji su očekivali da neko drugi dođe i završi ono što bi trebali sami da urade“, poručio je Ivović.

 
Kako ističe v.d. predsjednika MZ Sutomore Ratimir Ratko Vujošević, Sutomore je pretrpjelo najviše štete, jer četiri dana nisu imali ni vodu ni struju.
 
“Ukazivao sam na sastancima da treba da se kupi agregat koji bi bio lociran u Brci na kaptaži i uvijek bi bilo vode, i kad nema struje. Nijesu me poslušali, pa ovaj problem imamo kako zimi, tako i ljeti. Nekoliko stubova je na glavnom vodu iznad Sutomora stradalo, tako da su došle specijalne ekipe Elektroprivrede iz Podgorice, popravljali u teškim uslovima, pa je struja poslije nekoliko dana stigla. Imamo i poteškoća u snabdijevanju sa vodom zbog zamrzavanja velikog broja cijevi. Puno domaćinstava već 7-8 dana nema vode. U naselju Mirošica 1 i 2 tokom noći je došlo do kvara i jedan trafo je crkao, pa od sinoć u ovom mjestu nemamo ni vode ni struje. Ekipe rade da to poprave. Situacija je takva kakva je, narod mora da podnese sve, nadamo se da će sve doći u red za neki dan“, istakao je Vujošević.
 
Iste probleme, kao i na teritoriji cijele opštine, imaju u MZ Bar 5 – neprohodne puteve, nestanak vode i zamrzavanje cijevi, kazao je predsjednik ove MZ Omer Velović.
 
“Još uvijek nemamo prohodan put do Tuđemila. Ostalo je oko dva kilometra da se put osposobi, čistač nije mogao tamo da prođe, jer nije imao šta da čisti, to je sve led. Što se tiče nasipanja solju, Komunalno preduzeće je uradilo što je bilo u njihovoj moći. Struja nije totalno nestajala, imali smo jednu fazu, tako da ko je imao trofaznu struju, mogao je da funkcioniše. U suštini, nismo imali toliko problema sa strujom, koliko sa vodom i putem“, objasnio je Velović.