Društvo

FOTO, VIDEO: Šofranac ponovo prvi do krsta

by Darija Marđokić | 19:01:2017 | 15:31:02

Tridesetdevetogodišnji Baranin Nebojša Šofranac, drugu godinu zaredom, prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na plaži ispred Dvorca kralja Nikole.
 
Poslije osvećenja vode, preko 30 plivača, koje je posmatrao veliki broj Barana, je zaplivalo za krstom.

 
U ime organizatora, paroh barski Slobodan Zeković, uručio je Šofrancu nagradu – srebrni lančić sa krstom, diptih ikone Majke Božije i Gospoda, te prelaznu nagradu - ikonu Presvete Bogorodice “Trojeručice” koja ostaje kod pobjednika godinu dana do narednog Bogojavljenja, kao i krst koji je izvađen iz vode.
 
Ostali plivači dobili su kalendare Sabornog hrama i prigodne majice koje su odštampane i pripremljene povodom ovog velikog praznika. Za sve učesnike pripremljeno je i posluženje u kripti Sabornog hrama.


Šofrancu je ovo drugi put da pliva za Bogojavljenski krst.
 
“Bilo je baš hladno, ali ovog puta sam plivao jer sam obećao dvanaestogodišnjem sinu Marku da ću i njemu osvojiti nagradu, da i on nosi časni krst koji sam dobio na poklon. Zaista je divan osjećaj držati krst u rukama, emocije su proradile“, istakao je Šofranac. Osim Šofranca, do Bogojavljenskog krsta su po dva puta doplivali doktor Milan Popivoda i Marko Čejović.

 
Već desetu godinu zaredom Pravoslavna crkvena opština Bar organizuje na plaži ispred Dvorca kralja Nikole plivanje za Bogojavljenski krst. Paroh barski Slobodan Zeković kazao je da je ovo “divan stari običaj, koji se, ne samo u Baru, već u cijelom Primorju, pa čak i u sjevernim krajevima i te kako čuva i njeguje”.

 
“Jeste malo bilo hladno, ali nam je svima bilo toplo oko srca, posebno našim plivačima koji su pokazali zaista veliku hrabrost i plivačku vještinu. Čestitamo Nebojši koji je prvi doplivao do krsta, ali i svim ostalima koji su učestvovali. Svim pravoslavnim vjernicima grada Bara čestitamo ovaj veliki, divni praznik radosnim pozdravom - Bog se javi, vaistinu se javi“, poručio je Zeković.

 
Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje praznuje se i obilježava u pravoslavnom svijetu 19. januara, u spomen na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan. Današnjem plivanju za Časni krst prethodila je saborna molitva i sveta liturgija u toku koje je osveštana Bogojavljenska vodica u hramu Svetog Jovana Vladimira.