Društvo

Jedanaest godina od nesreće na Bioču

by Željko Milović | 23:01:2017 | 00:11:22

U ponedjeljak je 11 godina od najveće željezničke nesreće u Crnoj Gori.
 
Tragedija na Bioču dogodila se 23. januara 2006. godine, a u njoj je 47 osoba poginulo i  više od 200 povrijeđeno.
 
Među poginulima je bilo i petoro žitelja barske opštine: Filip Gardašević (10 godina), Milosav Mićo Žugić (15), Selmo Kuč (10), Ajsela Kuč (35) i Dragan Nikotić (40).
 
Nesreća se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju. U vozu se nalazio veliki broj djece, koja su se uglavnom vraćala sa skijanja, pa je među povrijeđenima bilo više od stotinu osoba mlađih od 16 godina.
 
Polaganjem cvijeća na spomen obilježju u gradskom parku u Bijelom Polju, rodbina poginulih u željezničkoj nesreći kod Bioča, predstavnici NVO Voz neprebola, lokalne uprave i brojni građani, obilježili su danas 11. godišnjicu željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je stradalo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika.
 
Predsjednik NVO Voz neprebola, Goran Vojinović, kazao je danas da ni poslije 11 godina nije utvrđeno kako je došlo do ove željezničke nesreće i poručio da će rodbina poginulih ostati dostojanstvena i istrajna do kraja.