Društvo

NVO Adria prepuštena sebi

by Darija Marđokić | 25:01:2017 | 19:40:21

Iako postoji već više od 15 godina, NVO “Adria”, koja se bavi pružanjem podrške i pomoći odraslim licima sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, još uvijek nema redovne izvore finansiranja.
 
Prošle godine, kako je kazala predsjednica NVO “Adria” Marta Anđelić, finansirali su se zahvaljujući javnim radovima i podršci Zavoda za zapošljavanje i Biroa rada Bar sa kojim imaju saradnju još od 2004. godine, kada su i otvorili prvi dnevni boravak.
 
“To je sve započelo vrlo trnovito, bukvalno 80% stvari sam odrađivala volonterski, iz volje i želje da okupim tu omladinu da se druže, da pokažu šta znaju, da ih naučimo novim vještinama i da ih jednostavno uključimo u zajednicu. Poslije toga smo, zahvaljujući MZ Polje, 2008. godine dobili prostor gdje svakodnevno imamo servis podrške. Posljednjih godina ne možemo da ispunimo standarde, pa je sada to pretvoreno u poludnevni boravak i korisnici su kod nas od osam ujutro do jedan popodne“, kazala je Anđelić.
 
Ona je istakla da očekivanu finansijsku podršku od lokalne uprave nemaju.
 
“Očekujemo da lokalna samouprava uvidi značaj našeg servisa i da bar minimum dvije plate omoguće našem dnevnom boravku. Prošle godine nismo imali nijedan odobreni projekat. Zašto - ne znamo, neću da polemišem o tome. Ipak, snalazili smo se i preko Javnih radova smo plaćali animatore koji su radili sa korisnicima, tako da smo zaista uspijevali da izvučemo prošlu godinu, dok za ovu ne znam kako ćemo. Edukatore koji su radili u dnevnom boravku finansirao je Zavod za zapošljavanje preko Javnih radova, što po meni jeste lijepo, ali nisu oni jedini koji treba da nam pomognu, tu su i lokalna samouprava i institucije koje se bave tom problematikom u našoj opštini, ali od njih nemamo još nikakve odgovore“ objasnila je Anđelić.
 
Ona je dodala i to da od 2010. godine Opština nije raspisala nijedan konkurs za NVO sektor, a šest udruženja koja se nalaze na posebnoj listi nisu dobila godišnju nadoknadu u iznosu od 1370 eura koju im je Opština odredila.

 
Da bi ovaj centar normalno funkcionisao, potrebno je najmanje 150 eura mjesečno za jednog korisnika.
 
“Učestvovala sam na raznim stručnim skupovima gdje su se radili proračuni koliko staje jedan korisnik u dnevnom boravku. Za ovaj naš dnevni boravak, realna cifra po korisniku je oko 150 eura. To je minimalni iznos, dok su neki proračuni i do 300 eura“, objasnila je Anđelić.
 
No, nije samo lokalna uprava ta koja ne učestvuje u troškovima i aktivnostima ove NVO. Nažalost, ni roditelji korisnika ne ispunjavaju svoje obaveze.
 
“Roditelji, nažalost, ne učestvuju previše u našim aktivnostima. Pokušavali smo da napravimo jedan dan za roditelje, gdje bi se zajedno dogovarali oko aktivnosti, međutim da li nisu zainteresovani ili su umorni ili opterećeni... Nemamo baš neku podršku što se tiče rada sa korisnicima. Ipak, tu je organizacija ‘Milost’ čiji volonteri jednom nedjeljno dolaze i rade sa našim korisnicima, na čemu smo im veoma zahvalni“, iskrena je Marta.
 
Prema riječima Anđelićeve, njihov sledeći fokus će biti formiranje neophodne službe podrške, a to je podržano stanovanje.
 
“Ta odrasla lica sa smetnjama u razvoju većinom žive u kući, po izboru nas roditelja, i mislim da ih poslije čeka mnogo gora sudbina. Da bi uradili pravu deinstitualizaciju treba da imamo podržano stanovanje, kao oblik socijalne podrške. Kazala sam da ćemo ove godine započeti kampanju za prikupljanje sredstava, ukoliko od Opštine ne dobijemo adekvatnu kvadraturu zemljišta na kojem bi mogli, uz buduće donatore, da formiramo podržano stanovanje bar za tri korisnika“, istakla je Anđelić.
 
Sastanak sa roditeljima korisnika Anđelićeva je zakazala za 30. januar.
 
“Sve dok ne dobijemo neki projekat ili dok ne počnu Javni radovi, moraćemo od roditelja da tražimo najminimalniju participaciju po osobi, kako bi mogli platiti makar jednog animatora koji bi mogao da radi sa njima, jer zaista niko neće da radi pet sati na dan besplatno, i to sa šest korisnika“, zaključila je ona.