Društvo

Zabranjen ribolov na Skadarskom jezeru

by MINA | 15:02:2017 | 20:28:06

Na Skadarskom jezeru će od sjutra biti zabranjen ribolov zbog niskog vodostaja, saopšteno je iz Javnog preduzeća nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).
 
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), na inicijativu JPNPCG, donijelo je Naredbu kojom se zabranjuje lov na sve vrste ribe i ostale vodene faune ukoliko je nivo vode manji od 6.46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica “Plavnica”.
 
“Trenutni nivo Skadarskog jezera je, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 6.05 mnm, pa će u ovom parku od sjutra biti zabranjen lov na sve vrste riba i ostalu vodenu faunu do poboljšanja hidroloških prilika”, kaže se u saopštenju.
 
Kako se navodi, uz mišljenje stručnjaka sa Prirodno - matematičkog fakulteta, JPNPCG uputilo je inicijativu MPRR za razmatranje uvođenja zabrana ribolova zbog loših hidroloških prilika, a u cilju očuvanja ribljeg fonda.
 
“Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera smanjuje se i radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo”, pojasnili su iz JPNPCG.
 
Kako su rekli, organizmi nalaze utočista u određenim lagunama i izvorima, i uz činjenicu da su u slabijoj životnoj kondiciji, lakše ih je uloviti ili preloviti neku vrstu.
 
“Privrednim i sportskim ribolovom, uz već loše hidrološke prilike, dodatno bi se opteretile vrste u Skadarskm jezeru, pa će uvođenjem zabrana biti omogućeno da se one prirodno oporave. Na taj način osiguraćemo da Skadarsko jezero sačuva svoju produktivnost i obilje vrsta kada je ihtiofauna u pitanju”, naglasili su iz JPNPCG.
 
Oni će, kako su saopštili, o naredbi obavijestiti Ribarska udruženja i pojedince koji se bave izlovom ribe u ovom zaštićenom području.
 
“JPNPCG upozorava sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenju lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima”, dodaje se u saopštenju.