Društvo

Đaci OŠ BJO za čistiji grad

by Ivanka Leković | 16:02:2017 | 23:25:11

Učenici šestog razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić” podržali su inicijativu svoje drugarice Sare Bakić i uključili se u akciju prikupljanja reciklažne plastike.
 
Nastavnica biologije Jadranka Božović objašnjava da je priča započeta kada su učili o morskom biodiverzitetu i njegovom zagađivanju, a Sarinu ideju o prikupljanju plastične ambalaže uskoro je prihvatilo čitavo odjeljenje.
 
Sara objašnjava da je na ideju došla slušajući apele iz Komunalnog preduzeća, kojim mole građane da otpad ostavljaju na za to namijenjenim mjestima. Ubrzo je saznala da u Baru postoji reciklažni centar, koji osim prerade starog papira, uskoro počinje i sa reciklažom plastike.
 
“To je moj doprinos da nam grad bude čistiji i da živimo zdravije”, kaže ona.
 
Božidar Kuburović iz Komunalnog preduzeća, razgovarao je sa učenicima na temu zagađenja, otpada i reciklaže. Na kraju, učenici su ekipi Komunalnog predali sakupljenu plastiku. Narednih dana dogovoriće se o tome koje će vrste otpada i kojom dinamikom prikupljati, naravno, uz saradnju sa Komunalnim preduzećem, od kojeg su za dobru ideju dobili i zahvalnicu.