Društvo

Odlazak majstor Peśa, šoferske legende

by Željko Milović | 28:02:2017 | 10:55:15

Juče je na gradskom groblju Gvozden brijeg sahranjen legendarni vozač autobusa iz vremena Pristana i Stare Topolice - Petar Peśo Rajković.
 
Prvo Peśovo zaposlenje bilo je u nikšićkoj “Trebjesi”, zatim je u rudnicima Boksita u Nikšiću vozio kamion marke “Faun”, koji je u to vrijeme bio kapaciteta fantastičnih 30 tona utovara. Nakon toga je došao u "Rumijatrans", gdje je vozio teretni kamion marke “Fiat" u međunarodnoj špediciji, kroz dosta balkanskih i evropskih zemalja, po Iraku... Čuvao je decenijama sat - dar Tovarne automobila Maribor (TAM) za pređenih 600.000 kilometara u vožnji kamionom marke “Magirus”.

 
Početkom sedamdesetih, majstor Peśo dolazi na radno mjesto vozača u “Autoboki”, pogon Bar. Kako je istakao svojevremeno za “Barske novine”, posebno teška mu je bila linija Bar – Kotor – Cetinje - Podgorica, a naročito je volio turu ka Splitu. 
 
Nikada mu nije smetalo ono dovikivanje “majstoreee”, i za svoga vozačkog staža nije imao većih nezgoda na putu, iako je sa teretom prolazio, kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, i kroz Iran i Albaniju u doba Envera Hodže.

 
Ipak, govorio je majstor Peśo, najviše je pamtio liniju Bar – Tuđemili i Bar – Ostros. “Nije me interesovala direktna stanica, već da putniku napravim uslugu. Ako nijesam mogao stati na krivinu, stali bi iza krivine. A to sam činio iz više razloga - prvo, da napravim čovjeku uslugu, drugo - kondukter naplati kartu, pa je i firmi dobro, i treće, kad putnik izađe, iako ga ne čujem, milije mi je da kaže ‘Sretan ti put’, nego ‘Ajde, slomio se dabogda’” – prisjećao se legendarni šofer.