Društvo

Liniju Bar – Bari preuzimaju strani brodari?

by DAN, Dragan Stojanović | 28:02:2017 | 11:47:24

Prije četiri mjeseca obustaljena je pomorska linija Bar-Bari-Bar, jer je putnički brod “Sveti Stefan 2” izgubio klasu 3. decembra prošle godine, te su stoga iz Ministarstva saobraćaja inicirali da menadžment i Odbor direktora, kao prelazno rješenje, sklope sporazum o saradnji sa nekom od brodarskih kompanija iz zemalja regiona, piše “Dan”.
 
Radi održavanja ranije linije Bar-Bari-Bar jedna od alternativa je i pokušaj sklapanja sporazuma zajedničkog posla sa kompanijom koja se bavi prevozom putnika i roba u regionu.
 
“To bi trebalo da bude prelazno rješenje. Treba razgovarati sa više kompanija, pa vidjeti koja nudi najbolje uslove za saradnju. Prednost treba dati kompanijama koje su voljne da ukrcaju i crnogorske pomorce. Ipak, ostaje obaveza da državna kompanija ‘Barska plovidba’ kupi putnički brod koji bi zamijenio feribot ‘Sveti Stefan 2’”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.
 
Nadležno ministarstvo je kao prelazno rješenje preko pomorskih administracija susjednih država iniciralo da se kontaktiraju brodari u Hrvatskoj, Albaniji, Italiji. U Rimu je prije nekoliko mjeseci obnovljen razgovor, ali za sada još nema konkretnog dogovora.
 
Obustavljanjem linije Bar-Bari-Bar 3. decembra, oko 80 crnogorskih pomoraca koji su plovili na putničkom brodu “Sveti Stefan 2” ostalo je bez zaposlenja.
 
Iz Ministarstva saobraćaja ocjenjuju da je menadžment “Barske plovidbe” dosta kasno počeo da razmišlja o kupovini putničkog broda. Dodaju da, ako treba, neka snose odgovornost.
 
“Menadžment i Odbor direktora aktivno treba da se bave nabavkom broda. To je interes kompanije, privrede, pomoraca, to je državni interes. Mi pratimo situaciju. Nedomaćinski odnos prema firmi i pogrešno poslovanje mogu imati negativne posljedice za ‘Barsku plovidbu’”, naveli su iz ministarstva.