Društvo

VIDEO: Sedam vidikovaca za novu panoramsku rutu

by Vesna Šoškić, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 28:02:2017 | 14:38:21

Turistička organizacija Bara finansirala je izgradnju panoramske rute “Između dvije čarobne obale” sa sedam vidikovaca-odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine. Vidikovci će biti završeni narednih dana, a izgrađeni su na raznim mjestima, od Virpazara, preko Sutormana do Ostrosa, odakle se pruža impresivan pogled na neiscrpne prirodne ljepote i turističke atrakcije razuđene barske opštine (u  Godinju, Donjim Murićima, Livarima, Stegvašu, Tuđemilima, Sutormanu i Limljanima)...
 

Prvi vidikovac, atraktivno mjesto na kojem se turisti zaustavljaju, fotografišu i uživaju u ljepotama i znamenitostima grada koji posjećuju, Turistička organizacija Bar izgradila je prošle godine na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Značajan doprinos poboljšanju turističke ponude daće još sedam novih vidikovaca-odmorišta koji otkrivaju neprocjenjivo blago i prirodne ljepote barske opštine i u njenom jezerskom i morskom dijelu.
 
“Turistička organizacija se trudi da promoviše sve što je lijepo i na jednoj i na drugoj obali Bara i tako smo došli na ideju o izgradnji panoramske rute. Ako krenemo iz Virpazara, prvi vidikovac  je u selu Godinje, zatim Murići, Livari i Ostrosu, četiri vidikovca okrenuta prema Skadarskom jezeru. Pogled je zaista fascinantan na ostrva sa manastirima iz XIV vijeka, na Skadar, na Albaniju, zadivljujuće je, prekrasno, zatim se spuštamo prema Dobroj Vodi, obilazimo, recimo Stari Bar i Staru maslinu i dolazimo do tri sljedeća vidikovca, u planinskom dijelu - u Tuđemilima, na Sutormanu i u crmničkom selu Limljani, tako da se sa pojedinih vidikovaca mogu vidjeti i more i jezero, kao i planine, i uživati i u ljepotama planinskih masiva, kojima je okružena barska opština izmedju ove dvije prelijepe vodene površine”, kazala je Neda Ivanović, direktorka TO Bar, koja je istakla kako se nada da će to biti jedna nova i specifična turistička ponuda, jer veoma veliki broj turista tokom ljetnje sezone prolazi ovom maršutom i to uglavnom iz Zapadne Evrope - Francuske, Belgije, Holandije, Njemačke. Međutim, ovaj dio barske opštine sve je atraktivniji i gostima iz regiona, koji vole da uživaju u pogledu na Skadarsko jezero, obiđu manastire na ostrvima, crmničke konobe i probaju crmničko vino, šarana i ukljevu, a na raspolganju su im i prelijepa sela u Krajini, gdje vrijedni domaćini prave nadaleko poznati kozji i kravlji sir, med i druge organske proizvode.
 

 

“Panoramska ruta ne podrazumijeva samo izgradnju i uređenje vidikovaca, nego i turističku signalizaciju, kojom će biti obilježeni svi kulturno-istorijski spomenici, prirodne atrakcije, sve ono lijepo što može da se vidi i okusi i na jednoj i na drugoj strani barske obale. U ponudi su i dvije novine, malo poznati ledeni bunari u Ostrosu, koji su prošle godine nagrađeni u konkursu TO ‘Otkrijmo neotkriveno blago’, to je nešto zaista čarobno, svi će uživati koji ih vide i posjete, i čuju nevjerovatne legende i priče vezane za ostroške bunare. Prvi je još daleke 1001. godine sagradio knez Vladimir svojoj Kosari. Drugo, nadamo se da ćemo, uz pomoć Opštine urediti i jedan dio puta koji vodi od Sutormana do Vrsute, poznate naše  planine iz narodne pjesme ‘Oj, Vrsuto, goro velja’, tako da bi to mogla biti jedna atraktivna planinarska staza, a mislim da se do vrha može izaći i terenskim vozilom, odakle se vide i more i jezero. To je nešto što će umnogome upotpuniti turističku ponudu i barske opštine i Crne Gore”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Neda Ivanović.

 

Svi novosagrađeni vidikovci uklopljeni su u prirodni ambijent i okolinu. Izgrađeni su od kamena, imaju jednu ili dvije klupe i sadržaje prilagođene mjestu gdje se nalaze.
 
“Svi su jednostavni i prilagođeni za zaustavljanje i parkiranje automobila. Možda je najljepši  vidikovac na Stegvašu, gdje imamo na samom vidikovcu imitaciju bunara po kojima je Ostros prepoznat, jer znamo da je ovo bezvodno područje bez izvora, a stanovništvo se kroz dugi vremenski period snabdijevalo vodom iz bunara. Svi su koncipirani da se uklapaju u prirodni ambijent i svaki se na izvjestan način razlikuje od drugih. Ako je u pitanju Krajina onda su na vidikovcu bunari, a u Crmnici su u obliku guvna. Njihov glavni cilj jeste da pružaju odmorište i predivan pogled na ljepote koje ih okružuju”, zaključuje direktorka TO Bar Neda Ivanović.
 

Na području barske opštine ima trideset i šest kulturno-istorijskih spomenika i gotovo svi se dotiču nove panoramske rute, koja će uskoro biti promovisana, a naći će se i u novom, objedinjenom katalogu Turističke organizacije.