Društvo

Razmatraće se zabrana izlova na jezeru

by VIJESTI | 06:03:2017 | 12:00:52

Tokom redovnog zabrana ribolova u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, koji počinje 15. marta, preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore razmotriće odluku o zabrani izlova usljed niskog vodostaja kako bi našli najbolje rješenje da se biodiverzitet ovog parka očuva.
 
Zabran koji je predložen zbog niskog vodostaja od strane naučne institucije, odnosno stručnjaka sa Prirodnomatematičkog fakulteta, trenutno nije na snazi.
 
Zbog niskog vodostaja u NP Skadarsko jezero lov na sve vrste ribe bio je zabranjen od 15. do 21. februara. Tadašnji nivo jezera je, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, na mjernom mjestu “Plavnica” iznosio 6,05 metara nadmorske visine.
 
“JP za nacionalne parkove Cme Gore prepoznalo je potrebu da se još jednom preispita kvota koja bi određivala zabran ribolova u NP Skadarsko jezero, te da je potrebno razmotriti tu kvotu za ljetnji i zimski period“, saopšteno je iz ovog preduzeća.
 
Trenutni nivo jezera na mjemoj stanici “Plavnica” je 6,33 metra nadmorske visine, a mјега koja je predložena od strane naučne institucije za ovu mjernu stanicu je 6,46 metara.
 
Iz Nacionalnog parka je ranije obrazloženo da se zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera smanjuje radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugi.