Društvo

Dogovoreno postavljanje rampe na pružnom prelazu Šušanj

by Vjera Knežević Vučićević | 08:03:2017 | 19:12:22

Na sastanku održanom povodom zahtjeva građana Ilina za ugradnju polubranika na pružnom prelazu Šušanj, predstavnici Opštine Bar, Ministarstva saobraćaja i Željezničke infrastrukture su analizirajući bezbjedonosno stanje na tom dijelu pruge, zaključili da je neophodno povećati stepen bezbjednosti postavljanjem rampe.
 
Dodatne preventivne mjere podrazumijevaju da će ŽICG i opština Bar preduzeti potrebne aktivnosti na projektovanju, nabavci i ugradnji specifične opreme polubranika na pružnom prelazu “Šušanj”. U informaciji koju je izdala Željeznička infrastruktura navodi se i da je formirana zajednička tehnička komisija koja ima zadatak da u roku od sedam dana predloži dodatne mjere koje bi trenutnu bezbjednost podigle na veći nivo, sa ciljem da se smanji broj nemilih događaja. Centar bezbjednosti Bar će pojačati mjere kontrole učesnika u drumskom saobraćaju i pratiti da li poštuju postojeću zvučnu i svjetlosnu signalizaciju, najavljeno je iz Željezničke infrastructure.
 
U timu koji je u ime lokalne samouprave Bar prisustvovao sastanku bio je i sekretar Sekretarijata za investicije, zastupanje i imovinu Vido Dabanović koji smatra da je zahtjev građana opravdan.
 
“Podržali su nas i inspektor za željeznički saobraćaj iz resornog ministarstva i predstavnik Centra bezbjednosti. Zajednička je procjena da je, bez obzira na ograničenja u smislu složenih propisa koji uređuju oblast željezničke infrastrukture, rampa neophodna. Saglasni smo sa time da projekat vodi ŽICG, pri čemu se moraju ispoštovati zakonske norme - izraditi projektna dokumenatcija, na osnovu koje će se raspisati javni tender i potom izabrati izvođač. To je zakonska procedura koja važi za sve državne subjekte”, objašnjava Dabanović.
 
Opština Bar je, s obzirom da je u pitanju vanredna situacija, iskazala spremnost da na osnovu Ugovora o zajedničkom finansiranju učestvuje u dijelu troškova kako bi projekat bio realizovan u što kraćem roku.
 
“Projekat zahtjeva stručnost, jer je riječ o automatici i elektronici, a pri tom se ne ugrađuje roba koja se može pronaći na tržištu, već se isporučuje po narudžbi”, podvlači Dabanović, apeluju na građane da u međuvremenu budu dodatno pažljivi i oprezni kako se ubuduće ne bi dešavali tragični slučajevi kao što je pogibija trogodišnjeg djeteta.