Tragovi

Godišnjica smrti Boška Miloševića

by Željko Milović | 05:04:2018 | 12:22:25

Na današnji dan, 5. aprila 1994. godine, umro je Boško Milošević, prvi profesionalni novinar u gradu pod Rumijom.
 
Na sebe je skrenuo pažnju reportažama sa Crnogorskog primorja, koje je objavljivao u “Pobjedi”, pa je primljen za stalnog dopisnika titogradskog lista za područje Ulcinja, Bara i Petrovca. Otprilike u isto vrijeme počeo se javljati tekstovima u beogradskoj “Politici”, da bi februara 1968. godine postao stalni saradnik ovog jugoslovenskog dnevnog lista za područje Ulcinja, Bara, Budve i Kotora. Osim uobičajenih vijesti, imao je nevjerovatan njuh da iskopa neobične priče o “velikim malim ljudima”, pišući reportaže koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim.
 
Prva vijest o katastrofalnom zemljotresu iz 1979. godine bila je upravo Boškova, nepunih sat vremena nakon kobnog udara . Čitava zemaljska kugla saznala je ono što je Milošević javio – smrt, razaranja, pustoš... – sve su veze bile prekinute, pa se odlučio da to saopšti putem radio-telegrafske stanice. Taj mu je novinarski podvig donio Godišnju nagradu “Politike” 1979. godine.
 
Nakon što je 15. aprila utkao sebe u svjetsko novinarstvo, dva dana kasnije je dao nemjerljiv doprinos barskom, pomažući u nastanku lokalne radio stanice – Radio Bara. Na molbu novinara Radio Sarajeva Anta Strelova da barske kolege napišu prve informacije za novu radio stanicu, odmah se odazvao. Tako su prvu vijest koju je emitovao Radio Bar “odradila” trojica novinara, svaki svoj dio: urednik u Politici Kosta Kostadinović, tadašnji dopisnik “Pobjede” Momčilo Popović i dopisnik “Politike” Božidar Milošević.
 
I pri pokretanju “Barskih novina”, aprila 1981. godine, imao je značajnu savjetodavnu ulogu, jer su se mlađe kolege okrenule Miloševiću za novinarsku pomoć . Imao je veliki udio i u formiranju dva najznačajnija barska kulturna festivala – Festivala pod Starom maslinom i Barskog ljetopisa.
 
Nagradu za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore primio je 1987. godine, u Bečićima. Godinu dana kasnije uručena mu je i Posebna nagrada “Politike” za višegodišnje izvanredne rezultate u radu i doprinos unaprjeđenju kompanije.
 
Nakon njegove smrti, Aktiv novinara Bara ustanovio je nagradu “Božidar Boško Milošević” koja se dodjeljivala nekoliko godina.