Tragovi

17. april 1979: Počeo s radom Radio Bar

by Željko Milović | 16:04:2015 | 22:13:35

Danas je rođendan Radio Bara, 17. april - tačno 36 godina otkako je počeo sa radom.
 
Oko datuma startovanja Radio Bara postojala su dva različita mišljenja. Ukoliko se uzme u obzir datum pisanja i emitovanja prve vijesti (servisna informacija o prispijeću pomoći nakon zemljotresa) za potrebe ove stanice - onda bi to bio 17. april 1979. godine, a ukoliko se početak veže za prvu emisiju i početak organizovanog programa na radio-talasima, onda je to 19. april, kada se putem Radio Bara građanima obratio tadašnji predsjednik Opštine Blažo Orlandić.

Nesporno je da je, dva dana nakon petnaestoaprilskog zemljotresa, u naš grad došao novinar Radio Sarajeva Ante Strelov, istinski utemeljivač Radio Bara, i sa tehničarima Nikolom Bilićem i Brankom Vasićem, te kolegom Zoranom Udovičićem, locirao reportažna kola pored Pošte.

U intervjuu datom za “Barske novine” prisjećao se: “U kolima pored zgrade Pošte postavili smo radio stanicu. Zemlja je još podrhtavala. Dvojica tehničara i ja: sve je spremno za prvu emisiju. Ali, šta da emitujemo? Da zemlja još podrhtava? Da pada kiša. Pa, to svi znaju. Trebaju nam podaci o pomoći koja pristiže, o jugoslovenskoj solidarnosti i o potrebama mještana. Podatke o tome imale su kolege iz Bara. Zamolio sam ih da mi pomognu i oni su to na najljepši način uradili”.


 

Prvu vijest koju je emitovao Radio Bar, kuriozitet je, napisala su trojica novinara: urednik u “Politici” Kosta Kostadinović, tadašnji dopisnik “Pobjede” Momčilo Popović i dopisnik “Politike” Božidar Milošević. “Pisana je na krovu jednog automobila 17. aprila oko osam sati izjutra, dok je kiša rominjala, pa su kapi razlivale slova hemijske olovke”, sjećao se Boško Milošević.
 
Servisne informacije o mjestu raspodjele pomoći i  funkcionisanju važnih institucija u vanrednim okolnostima, koje su se prvih dana emitovale na radiju, omogućavale se da se život što brže dovede u kakvu-takvu normalu, a uz to su članovi porodica putem radija javljali svojim najbližima da su živi i zdravi.
 
Ovako je izgledao jedan od setova informacija, tog 17. aprila 1979: “Pošiljke u toku jučerašnjeg dana intenzivnije su nego u prethodna dva, te je pristiglo oko 13.000 ćebadi, 1.000 šatora, nekoliko sport ležajeva, obuće, odjeće i veću broj agregata... Vukić Smail javlja sinu Sulju Vukiću u armiji u Valjevu da je familija zdravo. Vulić Jusuf javlja bratu Vukić Ademu u Splitu da su svi zdravo i da ne brine. Zoranu Živkoviću, studentu u Beogradu, otac poručuje da je porodica dobro i da ne dolazi”.

Prva emisija Radio Bara je emitovana na ultra-kratkim talasima 105 MHz, 19. aprila 1979. godine. Bilo je to obraćanje predsjednika Opštine Blaža Orlandića žiteljima Bara. U toku noći 18. aprila reporteri Radio Bara - talentovani gimnazijalci Radmila Vojvodić, Danica Kosać, Irina Zonjić i Miloš Vojvodić obišli su većinu mjesnih zajednica na području opštine, i važnije gradske kolektive, te napravili reportaže. Gotovo da nije bilo familije koja nije dežurala pored tranzistora. Struje za radio-aparate nije bilo.
 
 
Tehničke i novinarske ekipe Radio Sarajeva, Titograda i Beograda montirale su 21. aprila 1979. godine mobilnu radio stanicu (reportažnim kolima, tj. autobusu dodali su auto-prikolicu i drvenu montažnu kućicu), koja je počela emitovati 115 minuta programa. Ubrzo su se pridružili novinari i tehničari Radio Zagreba, Dubrovnika, Novog Sada, Skoplja i Prištine.
 
Da bi i zvanično verifikovalo postojanje lokalnog medija, opštinsko rukovodstvo je krajem maja 1979. godine donijelo odluku o formiranju Informativnog centra, čiji je osnivač Socijalistički savez radnog naroda (SSRN). Za direktora i glavnog i odgovornog urednika imenovan je Borislav Stojović, a prvi novinari su bili Ljiljana Đinđinović i Zarija Lekić (koji je bio u ekipi do početka septembra, kada se vratio u školu, gdje je radio kao nastavnik), kao i saradnici iz ŠC “Niko Rolović”. Prvi tonski snimatelj i muzički urednik bio je iskusni estradni vuk iz Beograda Vlastimir Vlasto Bulatović, a u tonsko-tehničkoj realizaciji prvi je radio Željko Šekarić. Reportažna kola funkcionisala su pomoću najprimitivnijeg odašiljača od samo 1KW - antene razapete između dva stuba.
 
 
Boro Stojović, prvi direktor
 
Program je na srednjim talasima emitovan iz reportažnih kola skoro dvije godine, uz velike probleme koji su nastajali kada bi počinjala jaka kiša - kapi koje bi bubnjale po krovu reportažnih kola pravile su buku jaču od glasa spikera, pa je govorni segment programa morao biti prekidan. Redakcija se okupljala u “Treskinoj” prikolici, gdje je za kišnih dana bio potreban i kišobran. Program je nakratko u prvoj godini rada obustavljen na nekoliko dana, a razlog je bio posve trivijalan: čovjek je, vozeći bager po poljani iza pošte, oborio antenski stub i počupao žice.
 
 
Ovako je izgledala programska šema Radio Bara (Studio Bar), novembra 1979. godine:
 

Ponedjeljak - slobodan dan.   
 
Utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom emitovanje je počinjalo u 14 časova. Poslije petnaestominutne muzičke emisije, nastavljalo se sa tematski usmjerenim rubrikama - utorak: Informativni servis, srijeda: Iz kulture, četvrtak: Vaša rubrika i Odabrali smo iz štampe, petkom: Iz naših škola. U 16 časova je Dnevnik, pa kraj programa.
 
Subotom je program počinjao u 8 muzičkom emisijom, u 8:30 bila je stalna rubrika „Iz naše prošlosti“ i „Savjeti stručnjaka“, u 8:45 muzička emisija, u 9:00 – Dnevnik, 9:30 – „Iz Udruženog rada“, 10:00 – „Pozdravi i čestitke“, 10:30 muzička emisija i kraj programa.
 
Nedjeljom se takođe počinjalo u 8:00 muzičkom emisijom „Jugotonov express“, u 8:30 bio je Dnevnik (rezime događaja protekle sedmice), u 8:50 – „Naš jezik“ i „Kulturno nasljeđe naše opštine“, pa kraj programa.   

* * * 

Prva vijest Radio Bara:

17. april 1979. Autori: Kosta Kostadinović, Momčilo Popović i Božidar Milošević
 
Prva emisija Radio Bara:
19. april 1979. Obraćanje predsjednika Opštine Blaža Orlandića
 
Prva reportaža:
19. april 1979. Autori: gimnazijalci Radmila Vojvodić, Danica Kosać, Irina Zonjić i Miloš Vojvodić
 
Prvi direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Bara: 
April 1979. Borislav Stojović
 
Prvi novinari Radio Bara: 
April 1979. Ljiljana Đinđinović i Zarija Lekić
 
Prvi tonski snimatelj i muzički urednik: 
Maj 1979. Vlastimir Vlasto Bulatović
 
Prvi ton majstor:
Maj 1979. Željko Šekarić
 
Prvi jutarnji program:
Oktobar 1981. Urednik: Zoran Živković. Tonci: Viktor Dedaj i Novak Brajović.
 
Prvi večernji program:
27. februar 1987. Urednici: Zoran Živković i Brano Milić, uz pomoć učenika Š.C. “Niko Rolović”
 
Prvi poslijeponoćni program:
19. februar 1997. Urednik: Željko Milović. Tonac: Boro Stanković
 
Prva emisija na albanskom jeziku: 
Mart 1981. Urednik: Osman Subašić
 
Prvi sportski prenosi uživo:
Septembar 1983. Komentator: Zoran Živković. Tonac: Novak Brajović
 
Prva “Promenada”:
Mart 1983. Urednik: Božo Pavlović.
 
Prvo izvještavanje uživo iz inostranstva:
Jun 1997. Mediteranske igre u Bariju. Novinari: Vasilije Lalošević i Milan Vujović
 
* * * 

Funkciju direktora su u Radio Baru od 1979. godine obavljali: Borislav Stojović, Miodrag Lekić, Ljiljana Đinđinović, Momčilo Popović, Vasilije Lalošević, Đorđije Radulović, Stojan Sjekloća i Budimir Jovetić. Danas je v.d direktora Vesna Šoškić.
 
Na mjestu glavnog i odgovornog urednika (stalno ili kao vršioci dužnosti) u Radio Baru od 1979. godine su bili: Borislav Stojović, Ljiljana Đinđinović, Božidar Pavlović, Zoran Živković, Ljubiša Mitrović, Vasilije Lalošević, Đorđije Radulović, Nedeljka Pavlović, Veselin Tomović, Milan Vujović, Dubravka Janković, Suljo Mustafić i Vesna Šoškić.