Tragovi

FOTO PRIČA: 87 godina starobarske Sloge

by Željko Milović | 14:10:2016 | 18:59:19

Fudbalski klub "Sloga" iz Staroga Bara formiran je 1923. godine, pod imenom "Orao", i uz duže ili kraće prekide egzistira i danas.

Na samom osnivanju klub su sačinjavali mladići iz radničkih i sitno imovinskih porodica, koji su igrali krpenjačama ili loptama od nabijene kozje dlake po travnjacima Korpule, maslinama Škejovića i Krčikovića, te na Prljagama pod Spilama. 

"Orao" 1938. dobija igralište, a glavni organizator, finansijer i predsjednik je prvi barski apotekar Gligo Rikardo. On je kupio klubu krajem tridesetih dresove i sve fudbalske rekvizite. Najveći rival je bio novobarski tim "Crnojević", finansiran od strane Vlade MIlana Stojadinovića i gradske uprave, za razliku od "Orla" koji je imao finansijske izvore samo od donacija Starobarana. Očekivano, veliki dio igrača je bio naklonjen radničkom pokretu i socijalističkim idejama, pa su učestvovali u Drugom svjetskom ratu. Neki su dali i život, poput Branka Čalovića, čije ime nosi ulica na Topolici.

Klub je ponovo počeo sa radom 1953. godine pod nazivom "Sloga", na inicijativu uglednih Starobarana, prije svih trgovca Musta Sinanovića. Nekoliko godina kasnije, klub se opet gasi, sve do aktivacije 1964. u Titogradskom podsavezu, zahvaljujući entuzijazmu predsjednika Peka Šoća i starijih igrača Hasana Šestana, Mirka Prelevića, Mija Bubića ... Klub su finansirale zanatlije i ugostitelji.   

Avgusta 1984. "Sloga" kreće iznova. Za predsjednika je izabran Danilo Mićković, a za trenera Dano Delibašić. Trenirali su na stadionu Garnizona, a na mečevima je bilo i po nekoliko hiljada ljudi. Sezonu su završili na petom mjestu Južne regije. Od tada do danas igraju bez prekida.