Riznica

Pasja spila

by Željko Milović | 29:04:2012 | 00:02:32

Pasja spila (špilja, pećina) nalazi se nadomak Gurze (Šestani) i ima pet prostorija ukupne površine oko 800 m2.
 
Ulaz je okrenut ka jugu, vrlo je malen (80x90 cm), vertikalan i klizav. Špilja ima pet prostorija, od kojih prva ima površinu 270 m2 i prosječnu visinu od 6,7 m. Prolazi iz prostorije u prostoriju su niski i uski (na nekim mjestima i do 40 cm), dugi po nekoliko metara, a plafon je oštar sa izbočinama poput grebena. S kraja na kraj prolaza moguće je stići samo puzanjem, a na pojedinim mjestima, gdje prolazi poniru, mora se koristiti uže zbog naglog propadanja, a i kaverna je uska, niska i puna stalaktita i stalagmita.
 
Na dnu kaverne (što je i najniža tačka pećine), sakuplja se voda koja u kišnim periodima nadolazi, ali se ne zadržava. Čitava špilja je zagušljiva, vrlo vlažna, što ukazuje da nema drugog ulaza.
 
Međutim, legenda ne kaže tako. O Pasjoj spili kažu da je ime dobila po tome što su u selu Repsa (dva km od ulaza u pećinu) u nju zatvorili kuju, koja je izašla na južni ulaz.

Žitelji ovog kraja su koristili špilju kao spremište za hranu, a za vrijeme ratova krili se u njoj. Po tragovima i ostacima hrane, da se zaključiti kako u špilji danas borave vukovi, šakali ili psi lutalice.