Politika

SNP: Nebriga prema Starom gradu

by MIla Vukosavović | 02:05:2014 | 13:10:25

Predstavnici izborne liste "SNP - Mladost. Mudrost. Hrabrost. - Snežana Jonica“ danas su održali press konferenciju na kojoj je govorio odbornički kandidat mr Mladen Zagarčanin.

Zagarčanin je govorio o nebrizi prema starskom barskom gradu, a konferencija je zbog poruke i simbolike koja je upućena, održana ispred ulaznih vrata tvrđave.

"Stari grad Bar je jedan od najstarijih arheoloških spomenika u Evropi i pripada nultoj kategoriji, što znači da bi trebao da bude uvršten u kulturnu baštinu UNESKO-a. U njegovu obnovu, na žalost, ne ulaže se ništa, čak ni novac koji se uzme od naplate ulaznica za posjetu tvrđavi, a koji na godišnjem nivou iznosi preko 144 000 eura", kazao je Zagračanin.

"U ovom trenutku raspolažemo sa nekoliko desetina projekata. Ali, sve što se radi su lični projekti, pokrenuti ličnim inicijativama. Niko ne želi da ih razradi i da moderno konzervatorski-restauratorsko-arheološki pristupi uobličavanju Starog grada, kao savremeno  koncipiranom spomeničkom nasljeđu, koje bi značilo izvanredni  potencijal, ne samo u kulturnim i turističkim, već i u brojnim drugim sferama". 

Mr Mladen Zagarčanin je upozorio da će, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, za godinu-dvije jedna trećina korpusa zidina biti sravnjena sa zemljom i svedena samo na venecijanske zidine.
 
Poslušajte fono prilog.