Protokol

Obama u Baru

by Vesna Šoškić, foto Anto Baković | 13:05:2014 | 15:49:20


Malik Obama, predsjednik Međunarodne fondacije mira “Barak Husein Obama”, brat američkog predsjednika, danas je obišao novosagrađeni Islamski centar u Starom Baru i sreo se sa predsjednikom opštine Žarkom Pavićevićem.
 
“Vrijednosti mira i skladnog međuetničkog i međuvjerskog života najdublje su ukorijenjene u Baru, zato je i prirodno da taj grad bude partner u međunarodnim mirovnim i humanitarnim misijama” - poručili su predsjednik Pavićević i potpredsjednik “Balkan kluba mira” Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.
 
Malik Obama je, kaže, impresioniran viševjekovnom tradicijom tolerantonog suživota naroda tri vjere u gradu pod Rumijom i Islamskim centrom u Starom Baru, čije se otvaranje, kako je najavio glavni barski imam Muidin Miljaimi, očekuje krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.

 
“Mir nema alternativu, narodi Balkana moraju da se okrenu jedni drugima, kako bi obezbjedili bolji život na ovim prostorima”, kazao je Malik Obama, čija je Fondacija osnovana u znak sjećanja na oca Huseina, prvog afričkog studenta na Harvardu, osnivača Studentskog svjetskog pokreta i društvenog aktivistu u Keniji. Po obilasku Islamskog centra, Malik Obama je obavio molitvu u starobarskoj džamiji.
 
Osmo Vatreš, predsjednik “Balkan kluba mira” kazao je da su klubovi osnovani u 12 zemalja, te da je otvorena i kancelarija u Ženevi. “Naša misija je da obezbjedimo mir i trajan napredak”, naglasio je.
 
Poslušajte fono prilog.