Protokol

Simović u Kragujevcu

| 23:10:2012 | 21:47:25

U kragujevačkim Šumaricama i ovog je 21. oktobra, kraj spomenika odjeljenju V-3, održana tradicionalna antiratna manifestacija “Veliki školski čas”, kojoj su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života Srbije, strani zvaničnici i građani Kragujevca.
 
Ovom manifestacijom Kragujevac i Srbija svake godine svijetu upućuju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svjetskog rata, kada su njemačke fašističke snage, u znak odmazde, u tom gradu strijeljale više hiljada građana, među kojima i đake i profesore Prve kragujevačke gimnazije.
 
Vijenac kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima položio je potpredsjednik Opštine Bar Dragan Simović. Nakon polaganja vijenaca upriličen je i prijem za zvaničnike delegacija gradova pobratima.
 
Potpredsjednik Opštine Bar Dragan Simović je istakao da saradnja Bara i Kragujevca treba da posluži kao primjer kako za kratko vrijeme mogu da se izgrade bliski odnosi i realizuju konkretni projekti.

 
“Dugogodišnje prijateljstvo Bara i Kragujevca, krunisano potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju, nam je omogućilo uspostavljanje konkretne saradnje u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, turizma i privrede. U posljednje dvije godine realizovani su brojni projekti između naših gradova, od kojih je nesumnjivo najznačajniji projekat izvoza ‘Fiatovih’ automobila preko naše Luke Bar” - kazao je Simović.
 
Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je naglasio da Bar i Kragujevac imaju dosta zajedničkih karakteristika, jer se radi o gradovima bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa i velikih mogućnosti, koji su ekonomiju stavili na prvo mjesto, a podsticanje privrednog razvoja kao osnovni preduslov napretka.