Protokol

Dogovoreno postavljanje spomen ploče mornarima sa Daguea

| 07:11:2014 | 11:16:07

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronique Brumeaux juče je, zajedno sa savjetnikom u Ambasadi Francuske Stefanom Maikonom, posjetila barsku lokalnu upravu, gdje se sastala sa predsjednikom Opštine Bar dr Zoranom Srzentićem.
 
Na sastanku je razgovarano o unaprijeđenju postojećih odnosa sa Francuskom u oblasti kulture i obrazovanja, kao i o zajedničkom projektu Ambasade Francuske i Opštine Bar, postavljanje komemorativne ploče, kojom bi se odala počast članovima posade francuske kontratopiljerke “Dague”.
 
Predsjednik Srzentić je prisutne upoznao sa osnovnim karakteristikama Bara, prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim nasljeđem, razvojnim potencijalima grada, kao i mogućnostima i planovima za unaprijeđenje turističke ponude.
 
“Obzirom da u ljetnjim mjesecima opštinu Bar posjeti veliki broj francuskih turista, kao i da se u barskim školama aktivno uči francuski jezik, smatramo da postoji mogućnost da postojeću saradnju sa Francuskom podignemo na veći nivo, posebno u oblasti privrede, kulture i obrazovanja. Opština Bar ima jako dobre odnose sa francuskom ratnom mornaricom, pa mi je izuzetno drago što ćemo u narednom periodu započeti sa realizacijom projekta postavljanja komemorativne ploče, kojom ćemo odati počast članovima posade francuske kontratopiljerke ‘Dague’, čiji se ostaci nalaze u akvatoriju barske Luke i na taj način obilježiti stogodišnjicu od potapanja ovog broda” – istakao je dr Srzentić.

 
Ambasadorka Francuske se zahvalila predsjedniku Srzentiću na izdvojenom vremenu i izrazila veliko zadovoljstvo što je u barskoj lokalnoj upravi naišla na podršku za ovako bitan projekat.
 
“Bar je dinamičan grad sa velikim razvojnim potencijalom, koji je jako dobro poznat francuskim turistima, a sa kojim francuska zajednica ima izuzetno kvalitetnu saradnju. Raduje me činjenica da ćemo u februaru 2015. godine, prilikom uplovljavanja francuskog broda ratne mornarice, a uz Vašu podršku, uspjeti da na prigodan način proslavimo stogodišnjicu od potapanja francuskog broda ‘Dague’, što za nas predstavlja jako bitan događaj” – kazala je Brumeaux.
 
Kontratorpiljerka “Dague” je francuski brod čiji se ostaci nalaze u akvatoriju barske Luke. Brod je potonuo 24. februara 1915. godine, nakon što je naišao na minu, za vrijeme Prvog svjetskog rata. Na brodu je bilo 79 članova posade, a preživjelo je samo 40.