Hronika

Disciplinski postupak protiv policajaca granične policije

by DAN | 13:03:2017 | 11:48:37

Disciplinski tužilac Ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuo je disciplinski postupak protiv V.P. i P.Z., starijih policajaca prve klase Stanice granične policije Bar - Jedinice granične policije Budva. Oni se terete da nijesu preduzeli službene radnje što je dovelo do incidenta većih razmjera.
 
Naime, policajci su 20. avgusta 2016. godine, oko 16:45, po rasporedu službe obavljali poslove kontrole plovila i lica na moru, naspram Rta Zavala - akvatorij Budve. V.P. je bio vođa patrolnog čamca i prvi član posade, dok je P.Z. bio drugi član posade na patrolnom čamcu PČ „Lomac 1025”. Oni su tada propustili da dva maloljetna lica zatečena u prekršaju bez ličnih dokumenata i dozvole za upravljanje čamcem sprovedu do službenih prostorija jedinice granične policije Budva, već su se na prijedlog B.R, roditelja djece, plovilom uputili ka plaži hotela “Maestral” bez prethodnog obavještavanja dežurne službe i dežurnog starješine. Za to vrijeme, maloljetnici zatečeni u prekršaju nastavili su upravljati skuterom.
 
Dozvolili su da se otac maloljetnika ukrca na službeno plovilo. Kada je B.R. nakon verbalne prepirke fizički nasrnuo na policijskog službenika V.P, udario ga otvorenom šakom u predjelu ruke, hvatanjem za rame pocijepao mu službenu majicu, pokušavao udaranjem sa ključem plovila po kontrolnoj tabli i kontakt bravi da uništi službeno plovilo, policijski službenici nijesu u skladu sa članom 220 Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova primijenili sredstva prinude - ručni sprej sa nadražajnim dejstvom, niti druga sredstva prinude, već je otac maloljetnika sa kontrolne table službenog plovila uzeo sredstvo veze “motorolu”, sa kojom je skočio u vodu i uništio je bacanjem na dno mora. Na taj način policajci su u sticaju počinili teže povrede službene dužnosti.