Hronika

Alen Kožar na slobodi

by Dan | 28:06:2013 | 20:12:59

Baranin Alen Kožar pušten je juče na slobodu, jer mu je istekla zatvorska kazna u trajanju od šest godina i deset mjeseci. Kožar je osuđen zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela „Splendid” u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Lišen je slobode zajedno sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, koji su osuđeni zbog likvidacije Slavoljuba Šćekića, visokog policijskog funkcionera.
 
Kožar je juče, u prijepodnevnim časovima, pušten iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Njega je ispred ulaza u ZIKS sačekao Luka Đurović, jedan od vođa „barskog klana”,  potvrđeno je Danu iz policije.
 
Kožar se sredinom prošle godine našao na slobodi samo nekoliko minuta. Njemu je tada bila istekla zatvorska kazna zbog napada na “Splendid”, ali je vraćen u zatvor do okončanja novog postupka.
 
Trebalo je da bude pušten na slobodu zato što je izdržao kaznu koju mu je izreklo vijeće sudije Višeg suda Biljane Uskoković osudivši ga na šest godina i deset mjeseci. Međutim, pritvor mu je produžen zbog neovlašćenog držanja oružja i eksplozivnih materija i falsifikovanje isprave, tj. krivičnih djela koja je ranije počinio.
 
Sudsko vijeće je ranije odbilo zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke o produženju pritvora Baraninu Alenu Kožaru, kojem se sudilo u Višem sudu u predmetu ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Isto je učinilo i vijeće Višeg i Apelacionog suda, koji je ranije odbio žalbu branilaca pripadnika barskog klana Alena Kožara da se njihovom klijentu zbog isteka zatvorske kazne ukine pritvor.