Hronika

Maloljetni kradljivac auta

| 17:05:2012 | 00:12:55

Barski inspektori bili su iznenađeni kada su prekjuče otkrili da iza krađe četiri automobila u jednom danu stoji trinaestogodišnji dječak N.M. iz Bara.

Krađe automobila, koje su vlasnici prijavljivali u razmaku od nekoliko sati, podigle su na noge čitavu barsku policiju, koja je posumnjala da iza cijelog posla stoji organizovana kriminalna grupa. Ipak, ubrzo potom saobraćajni udes, koji je N.M. izazvao, dok je vozio ukradeni automobil, bio im je prvi trag koji je ukazao na kradljivca i tako srušio njihovu pretpostavku da se radi o kriminalnoj grupi.

Dječak je ukradenim "golfom 2" ( BR AC 419), vlasništvo Muharema Škrijelja u Ulici popa Dukljanina  oko 17:30 časova udario u automobil “škoda” barskih tablica, nakon čega je pobjegao sa mjesta udesa, ali ga je policija brzo uhvatila. Opisujući izazivača udesa koji se jedva vidio iza volana, vlasnik “škode” je dao opis maloljetnog Roma koji je već bio poznat po krađama, provalama i čestom bježanju od kuće.

Pričajući sa policajcima u prisustvu oca, maloljetni kradljivac je u početku negirao da stoji iza krađe četiri automobila, ali nakon što mu je predočeno da postoje svjedoci nekih od njegovih kriminalnih djela, on je priznao.  Ispričao je da je vozila krao u blizini marketa, lokala i pijace, koristeći nepažnju vozača koji su auta ostavljali otključana.

Pored "golfa 2" kojim je izazvao saobraćajnu nesreću dječak je ukrao i automobile "suzuki maruti" vlasništvo Đorđa Ćeklića i "golf 2" vlasništvo Kolje Gvozdenovića koje je, kako je priznao, nakon vožnje sakrio iza jednog marketa. Automobil "opel kadet" vlasnika Branka Ćeklića koji je maloljetni kradljivac vozio prema Ulcinju, kada mu je nestalo goriva, ostavio je u Vladimiru, gdje ga je policija kasnije i pronašla.

Zanimljivo je da su žene kojima je maloljetni N.M. krao novčanike uvijek odustajale od prijave protiv njega, jer bi se sažalile kada bi prilikom suočavanja u policiji naspram sebe ugledale dijete koje je i za svoje godine bilo sitnije građe. Međutim, godine i izgled nijesu spriječavale maloljetnog lopova da stigne do Ulcinja i Podgorice gdje bi se bavio krađama po kojima je već postao prepoznatljiv.

Interesantno je da prilikom priznavanja krađa koje je počinio, dječak nije imao stida, niti se kajao, već je bio ponosan što su policajci u njemu prepoznali nekoga ko će za nekoliko godina da stoji i iza težih krivičnih djela.

Barski inspektori su o prestupima dječaka, koji zbog godina ne može biti krivično odgovoran, obavijestili nadležnog tužioca, dok su službenicima iz Centra za socijalni rad preporučili da se dječak smjesti u vaspitno-popravni dom.