Hronika

ZIB je Grujiću poklonio nekretnine?

by Vijesti | 10:10:2013 | 23:50:28

Vještak građevinske struke Predrag Hajduković juče se u Privrednom sudu suočio sa tuženima u aferi Tehnopromet Bar.
 
On se prvo izvinio strankama u postupku zato što je vještačeći nekretnine, koje je u januara 2003. godine od Zavoda za izgradnju Bar (ZIB) kupio petotuženi Vukmir Grujić, na jednom mjestu napravio grešku i umjesto sumarne brojke 8.186 eura prikazao 12.886 eura. On je, međutim, u svemu ostao pri nalazu i dopunskom izjašnjenu, napominjući da petotuženi u većem dijelu nije ni platio nekretnine koje je kupio.
 
“Utvrdio sam da za kompletan objekat (magacin) nije plaćeno ništa, kao ni za dio zemljišta površine 369,3 kvadrata”, ponovio je Hajduković uz ocjenu da se “ne radi o ugovoru o kupoprodaji, nego više o ugovoru o poklonu”.
 
Ovaj spor traje skoro deceniju, a pokrenula ga je grupa bivši radnika “Tehnoprometa” koji od suda traže poništenje spornog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji iz 2002. Njime je Zavod za izgradnju Bara, firma barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, za svega 148.500 eura stekla imovinu “Tehnoprometa” milionske vrijednosti, koju je rasprodao trećim licima, dok su bivši vlasnici ostali bez akcija u preduzeću.
 
Vještak Hajduković je utvrdio da su magacin (poslovna zgrada u privredi) sa zemljištem od 1.436 kvadrata, koje je kupio od ZIB-a petotuženi Grujić, vrijedjeli u periodu zaključenja kupoprodajnog ugovora, 27. januara 2003. godine, 167.800 eura. ZIB je, međutim, te nekretnine prodao za svega 32 hiljade, a bivši radnici terete Grujića zbog transakcije sa Pavićevićem, koji je u to doba bio direktor ZIB-a.
 
Grujićev advokat Milić Mirović pokušavao je juče da uvjeri sutkinju Milicu Popović da je Privredni sud navodno već pokrenuo stečajni postupak u ZIB-u, zbog čega ovaj spor treba odmah prekinuti do okončanja tog postupka, ali mu to nije pošlo za rukom jer je utvrđeno da ne odgovara istini.
 
Mirović tvrdi da je Hajduković bio subjektivan u svom nalazu i da je prekoračio dati zadatak od suda.
 
Sam Grujić detaljno je opisao niz propusta vještaka Hajdukovića, koji nije utvrđivao vrijednost pojedinih radova na koje mu je ukazivao. On se pred sudom javno izvinio porodici Hajdukovića što ga je na prethodnom ročištu optužio da je bio pijan kad je obavljao svoj zadatak na licu mjesta.
 
“Ne želim da platim vještačenje ukoliko vještak neće da završi svoj posao. Sumnjam da je radio u korist trećih lica i molim ga da završi svoj posao, a ako neće, da sud odredi drugog vještaka”, istakao je Grujić.
 
ZIB-ov advokat Milan Vojinović prigovorio je vještaku što nije odgovorio ni na jedno pitanje koje su mu postavili, niti utvrdio vrijednost amortizacije objekta, koliko je koštala radna snaga za adaptaciju objekta i stručni nadzor.
 
Predstavnik radnika, tužioca u ovom sporu, Đona Janković kazao je da je “klupko počelo da se odmotava”, te da će sudu dostaviti dokumente koji dokazuju da je Pavićević za 148.500 eura preuzeo imovinu koja vrijedi više od milion eura.
 
“Čovjek povezan sa tuženima mi je prijetio ranije da će da me likvidira. Pijem sada tablete za pritisak, ali ćemo istrajati do kraja. Naša imovina je opljačkana”, tvrdi Janković.
 
On je naveo da je samo šestotuženi Zejnel Šabović kupio od ZIB-a vrijednu nekretninu sa 650 korijena maslina plaćajući kvadrat zemljišta po cijeni od svega 53 centa.
 
“Takvi ugovori pravljeni su u tvojoj laboratoriji”, rekao je Janković, obraćajući se Šabovićevom advokatu Izetu Fetiću i napomenuo da će tražiti da se vještači vrijednost kompletne imovine “Tehnoprometa” koju je rasprodao ZIB.
 
U arhivi Ministarstva unutrašnjih poslova juče je zaveden novi dopis bivših radnika “Tehnoprometa”.
 
Kako na prethodni upit nijesu dobili zadovoljavajući odgovor od ministra Raška Konjevića, oni su ga opet konkretno pitali “kada će se boriti protiv organizovane grupe Žarka Pavićevića, koju sačinjavaju pojedinci iz policije, katastra, tužilaštva, sudova, kao i Ministarstva uređenja prostora”.
 
Potpisani radnici Đona Janković, Milka Zečević i Pavle Petranović istakli su u obraćanju Konjeviću da organizovana grupa djeluje u barskoj opštini nekoliko godina, te je, kako tvrde, omogućila Pavićeviću da nelegalno dođe u posjed više stotina kvadrata zemljišta i preko 1.000 kvadrata poslovnih prostora.