Hronika

Bivši načelnik MUP-a u Baru Laković priveden, pa pušten

by Portal Analitika | 15:11:2013 | 00:55:43

Bivši načelnik Centra bezbjednosti Bar Vladan Laković (47) koji je sinoć uhapšen, zbog sumnje da je počinio krivično djelo “prevara”, zadržan je u policijskom pritvoru do popodneva. On je uhapšen po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal.
 
“Laković je kako se sumnja, počinio pomenuto krivično djelo na način što je u svojstvu službenog lica – rukovodioca Područne jedinice Bar u za sada tačno neutvrđenom periodu, u prvoj polovini 2010. godine, protivpravno prisvojio novac u iznosu od oko 112.000 eura koji mu je povjeren u službi na čuvanje”, navodi se u saopštenju Uprave policije.
 
Iz policije je pojašnjeno da je pomenuti iznos novca u prethodnom periodu uz potvrde privremeno oduzet prilikom obrade tri policijska predmeta.
 
“Postupajući po zahtjevu tužilaštva da se sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici dostavi privremeno oduzeti novac u jednom predmetu, konstatovano je da se novac privremeno oduzet u tom predmetu kao i novac privremeno oduzet u još dva predmeta ne nalazi u prostorijama Centra bezbjednosti Bar”, pojašnjeno je iz Uprave policije.
 
Sumnja se, kako navodi policija, da prilikom primopredaje sredstava povjerenih u službi Vladan Laković nakon napuštanja svog službeničkog mjesta, nije predao novac koji je privremeno oduzet prilikom obrade tri predmeta, a koji mu je bio povjeren u službi na čuvanje.
 
Protiv Lakovića je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “pronevjera”. Nakon hapšenja Vladan Laković je uz krivičnu prijavu predat Osnovnom  državnom tužilaštvu u Baru koje mu je donijelo rješenje o zadržavanju.
 
Bivši šef policije u Baru pušten je, međutim, danas popodne da se brani sa slobode u postupku koji se protiv njega vodi zbog pronevjere 112.000 eura.
 
“Portal Analitika” saznaje da će Laković sjutra taj novac predati sudu.
 
Izvor Portala Analitika iz istrage kazao je da je Laković ispričao da je taj novac uzeo i sklonio na sigurno zbog toga što kasa u zgradi barske policije nije bila bezbjedna. Naš izvor kaže da je on tužiocu rekao kako je prethodnih dana, kada je načuo da se krenulo u potragu za “izgubljenim parama” sam došao u policiju i ponudio da im preda pare, što su oni odbili uz obrazloženje da za sada to nije potrebno.
 
Umjesto toga, Lakovićeve kolege sinoć oko jedan sat iza ponoći su ga uhapsile i privele na saslušanje. Odmah je predat tužilaštvu i određeno mu je zadržavanje, ali je sudija za istragu danas odlučio da ga pusti da se brani sa slobode.
 
Branilac Vladana Lakovića, advokat Dragoljub Đukanović odbio je da komentariše navode policijske prijave, kao i nezvanična saznanja Portala Analitika o odbrani njegovog klijenta.