Hronika

Optužnica protiv Monike Martinović

by Vijesti | 13:01:2014 | 23:52:12

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru nakon puna tri mjeseca istrage i detaljnih vještačenja, podiglo je optužnicu protiv Baranke Monike Martinović (18) koju terete za krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, a koje je za posljedicu imalo smrtni slučaj.
 
Martinovićeva je, upravljajući “porše karerom”, izazvala 30. septembra prošle godine tešku saobraćajnu nezgodu na samom izlazu iz tunela Vrmac u Kotoru, u kojoj je stradao njen saputnik Baranin Luka Đurović.
 
Djevojka je tada zadobila teške tjelesne povrede, ali joj, nakon što je izašla iz risanske bolnice, Osnovno državno tužilaštvo nije odredilo pritvor.
 
“Vijestima” je potvrđeno u Državnom tužilaštvu da je kotorsko tužilaštvo u petak podiglo optužnicu, te time stavilo tačku na višemjesečna detaljna provjeravanja svih elemenata koji su doveli do teške saobraćajne nezgode. Đurović je važio za vođu jednog od najjačeg barskog kriminalnog klana.
 
Prva vještačanja su pokazala da je “porše karera”, kojim je u momentu nesreće upravljala Martinovićeva, bio u potpuno ispravnom stanju, te su tim odmah i otklonjene sve sumnje da je bilo riječi o planiranoj likvidaciji Đurovića.
 
Osim mehaničkih, rađena su i ostala vještačenja vozila, te je nakon uzimanja izjave od same Martinovićeve tužilaštvo u petak podnijelo optužnicu.
 
Dan nakon udesa, policija je utvrdila da je “porše kareru” u trenutku udara, ipak, vozila Monika Martinović, a ne Đurović, kako se u prvo vrijeme mislilo.
 
“Vijestima” je iz vrha policije tada rečeno da je djevojka tokom saslušanja u risanskoj bolnici, gdje se oporavljala od teških povreda, ispričala da se ne sjeća mnogo detalja tragedije, ali da misli da je ona bila za volanom u trenutku nesreće.
 
Osim toga, ljekari Hitne pomoći rekli su policiji da su Đurovića, koji je tada davao znake života, zatekli na suvozačkom mjestu i da su morali da sijeku sigurnosni pojas kako bi ga izvukli iz smrskanog vozila.
 
Noć prije tragedije, saobraćajna policija kod Kotora je, zbog prebrze vožnje, zaustavila Moniku Martinović i oduzela joj vozačku dozvolu. Njoj je tada napisana prekršajna prijava zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila.
 
Nakon tragedije, Monikina porodica je saopštila da je djevojka bila u velikom šoku, da je konfuzna i da se ne sjeća većine detalja nesreće u kojoj je poginuo Đurović.