Hronika

Bošković negirao računarsku prevaru

by Dnevne novine | 23:04:2015 | 10:20:33

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je pritvor do 30 dana Nebojši Boškoviću (51), vlasniku “Crisma grupe”, koji se tereti da je organizator kriminalne grupe koja je računarskim prevarama prisvojila više od milion i po eura.
 
Prema nezvaničnim saznanjima DN, Bošković je pred istražnim sudijom negirao da je učestvovao u računarskoj prevari, te da nema veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret.
 
On je prekjuče uhapšen u okviru akcije “Baron”, a pored njega slobode je lišena i njegova bivša sekretarica Nataša Golović (31) iz Nikšića, koja je puštena da se brani sa slobode. Kao treći član grupe označen je Miloš Čujović (30), koji se već nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu zbog prethodne dvije optužbe za računarske prevare.
 
Sumnja se da je ova kriminalna trojka, u dužem periodu, na organizovan način na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirala kriminalno udruženje koje je zahvaljujući hakovanju računa stranih državljana u bankama Švajcarske i Luksemburga uspijevalo da na privatne račune i račune svojih firmi prebaci veću količinu novca. U cilju zavaravanja tragova, taj novac je uglavnom išao na račune otvorene u Kini, a odatle na račune u Srbiji, Hrvatskoj, Mekedoniji i Albaniji. Čujović i Bošković su se upoznali u istražnom zatvoru 2013. godine, kada su izgleda i počeli ovaj "biznis".
 
Vijest o hapšenju vlasnika “Crisme” zbog sumnje da je učestvovao u milionskim pronevjerama radnicima nekadašnje fabrike “Primorka” uliva nadu da će napokon biti rasvijetljena privatizacija ove nekada moćne fabrike sokova, ulja i hljeba. Oni su, kako tvrde, još od 2008. godine, kada je privatizovana fabrika, ukazivali na malverzacije ali nadležni na njih nijesu reagovali.
 
“I pored svih dokaza koje smo prilagali nijesmo nailazili na razumijevanje kod nadležih institucija. Bošković i njegovi pomagači su se bogatili dok su radnici svih ovih godina ostajali bez svojih zarada i nepovezanog radnog staža”, ističe Dževdet Begzić, jedan od bivših radnika “Primorke”, koji nam je dostavio dokument koji, kako kaže, potvrđuje činjenicu da su za Boškovića radili i sudovi i tužilaštva.
 
“lako se radilo o pljački prema našoj procjeni teškoj preko 20 miliona, za tužioce nije bilo osnove da pokrenu istragu o tačnosti naših navoda”, navodi sagovornik DN.