Hronika

Dan: Stanković tražio provjeru barskog Tužilaštva

by Dan | 01:06:2015 | 13:33:09

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković uputio je tri zamjenika i jednog višeg državnog tužioca iz Podgorice u Bar kako bi provjerili rad tamošnjeg Osnovnog državnog tužilaštva na čijem čelu je Milenko Magdelinić. Kako je “Danu” potvrđeno iz Vrhovnog tužilaštva, Stanković je ovu odluku donio nakon što je kontrolom rada tužioca utvrdio da je veliki broj pritužbi stigao na funkcionisanje barskog ODT.
 
Žalbe na njihov rad ulagali su građani, stranke u postupku, nerijetko i policijski službenici. U nekoliko javnosti poznatih slučajeva došlo je do očiglednog neslaganja u stavovima policije i tužilaštva koji su se odrazili lošim optužnicama, a samim tim i blagim kaznama. Takođe, pritužbe na rad Tužilaštva stizale su i zbog toga što se u nekoliko slučajeva ponavljalo da se čak ni povratnicima u izvršenju krivičnih djela ne određuje pritvor.
 
Neslaganje sa odlukama barskih tužilaca najbolje se ogleda u primjeru postupanja u predmetu protiv Škerovića. Naime, otac i sin, Rajko i Pavić Škerović hapšeni su triput u roku od četiri dana, pri čemu je u objektima u njihovom vlasništvu u Baru pronađena veća količina droge i oružja.
 
Iako je policija Škeroviće uhapsila u organizovanoj akciji, u barskom Osnovnom državnom tužilaštvu smatrali su da nema osnova za njihovo pritvaranje.
 
O sumnjivim postupcima barskog Tužilaštva govorio je i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Nakon brojnih hapšenja i puštanja na slobodu dvojice Barana, on je pozvao tužilaštvo i sudstvo da objasne javnosti šta se dešavalo u a njihovim redovima povodom slučaja “Škerović”.
 
Pitanje o valjanosti optužbi barskog osnovnog tužilaštva postavljeno je i kada je utvrđeno da je u Osnovnom sudu u ovom lučkom gradu u kojem su nerijetki vatreni obračuni i koji je poznat po postojanju više klanova, najveći broj postupaka za ilegalno nošenje oružja 'završen uslovnim osudama. Za dvije godine barski policajci su zaplijenili 80 komada oružja u ilegalnom posjedu, od čega su 22 pronađena kod bezbjednosno ingeresantnih lica. U većini tih predmeta barski Osnovni sud donio je uslovne presude, iako se u nekim slučajevima radilo o povratnicima.
 
Ova tema našla se i na skupštini gdje su poslanici komentarisali da je očigledno kako je u pitanju problem sudija prilikom donošenja presuda ili tužilaca koji podižu optužne akte.
 
Barsko tužilaštvo u medijima je prozivano i zbog postupanja prema Šćepanu Bujiću koji je osuđen zbog ubistva braće Dejana i Ljubomira Gojačanina. Naime, prije nego je ispalio smrtonosne hice u braću, Bujić je više puta privođen, ali je tužilaštvo odustajalo od krivičnog gonjenja zbog “nedostatka dokaza”.