Hronika

Produžen pritvor Pavićeviću

by Pobjeda | 03:12:2015 | 13:11:43

Bivšem predsjedniku barske opštine Žarku Pavićeviću produžen je pritvor do 25. decembra zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja gradsku kasu oštetio za 2.930.000 eura. Branilac Pavićevića, advokat Dušan Lukšić najavio je žalbu Ustavnom sudu zbog neustavnosti razloga na osnovu kojih je njegovom klijentu produžen boravak u istražnom zatvoru.
 
Pavićeviću je pritvor produžen radi nesmetanog vođenja postupka i jer se radi o djelu za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora do deset godina ili teža kazna.
 
Advokat Lukšić smatra da je ovakvo rješenje nezakonito, jer je donešeno uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka kao i da činjenično stanje nije utvrđeno na valjan način.
 
On je kazao i da je posljednje rješenje o produženju pritvora “u cjelosti prepisano od prethodnog zanemarujući činjenicu da je postupak istrage praktično okončan, te da su sve okolnosti izvršenja krivičnog djela kao i eventualna posljedica u domenu utvrđivanja u postupku pred sudom”.
 
Optužnica protiv Žarka Pavićevića razmatrana je juče pred vanraspravnim vijećem, kojim je predsjedavao predsjednik Višeg suda Boris Savić, potvrdio je za “Pobjedu” advokat Dušan Lukšić.
 
lako, prema izmijenjenom Zakonu o krivičnom postupku, odbrana učestvuje u ovoj fazi postupka, optuženi i njegov advokat na jučerašnjem ročištu nijesu mogli dobiti optužnicu.
 
Pavićević je sa optužbama koje mu se stavljaju na teret i prijedlogom dokaza upoznat usmenim putem. To što odbrana i optuženi u ovoj fazi postupka, shodno zakonu nemaju optužnicu, a moraju da se izjašnjavaju o njoj  predstavlja apsurd, smatra advokat Lukšić.