Hronika

Suđenje Pavićeviću odloženo zbog nedolaska advokata

by CdM | 26:02:2016 | 09:55:19

Početak suđenja doskorašnjem predsjedniku Opštine Bar Žarku Pavićeviću juče je u Višem sudu u Podgorici odložen zbog izostanka advokata Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Novice Sekulića.
 
Punomoćnik Zavoda, advokat Darko Obradović, predočio je vijeću kojim predsjedava sudija Ana Vuković da je Sekulić odnedavno u ovom predmetu, te da nije imao vremena da se pripremi za suđenje. Izostao je, kako je pojasnio, zbog ranije preuzete obaveze.
 
Ukoliko budu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje pretresa, Pavićević bi svoju odbranu pred sudom trebalo da iznese 11. marta.
 
Prema optužnici tužioca Saše Čađenovića, oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili lokalni budžet za gotovo tri miliona eura. Pavićevića optužnica tereti da je od avgusta 2007. do aprila 2014. u namjeri da pravnom licu ZIB-u pribavi protivpravnu imovinsku korist, zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio granice službenog ovlašćenja.
 
Navodi se da je Pavićević 2007. zaključio ugovor sa ministarstvima prosvjete i zdravlja, Fondom zdravstva, Prvom bankom i Direkcijom javnih radova o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa finansiranjem izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u tim institucijama.
 
Čađenović tereti Pavićevića da je Prvoj banci garantovao da će Opština vratiti kredit od preko četiri miliona eura, ako to ne učini njegova kompanija ZIB.
 
On je, piše, 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je obavezao Opštinu Bar da plati kamate po ugovoru iz avgusta 2007. Tada je sa računa Opštine u korist banke preneseno 1.536.673 eura.