Hronika

Ukinut pritvor Žarku Pavićeviću

by Vijesti | 11:03:2016 | 14:32:28

Vijeće sudije Specijalnog odjelenje podgoričkog Višeg suda Ane Vuković ukinulo je pritvor bivšem gradonačelniku Bara Žarku Pavićeviću i on će se u daljem postupku braniti sa slobode.
 
Ovakvu odluku vijeće sudije Vuković donijelo je na prijedlog Pavićevićevog advokata Dušana Lukšića nakon što je danas održano prvo suđenje na kojem je optuženi negirao sve ono što mu je optužnicom specijalnog tužioca Saše Čađenovića stavljalo na teret.
 
Žarko Pavićević i Danijela Krković uhapšeni su u septembru 2015. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva.
 
Prema optužnici tužioca Saše Čađenovića, oni  se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili lokalni budžet za gotovo tri miliona eura. Pavićevića optužnica tereti da je od avgusta 2007. do aprila 2014. u namjeri da pravnom licu ZIB-u pribavi protivpravnu imovinsku korist, zloupotrijebio  službeni položaj i prekoračio granice  službenog ovlašćenja.
 
Navodi se da je Pavićević 2007. zaključio ugovor sa ministarstvima prosvjete i zdravlja, Fondom zdravstva, Prvom bankom i Direkcijom javnih radova o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa finansiranjem izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u tim institucijama.
 
Čađenović tereti Pavićevića da je Prvoj banci garantovao da će Opština vratiti kredit od preko četiri miliona eura, ako to ne učini njegova kompanija ZIB. On je, piše, 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je obavezao Opštinu Bar da plati kamate po ugovoru iz avgusta 2007. Tada je sa računa Opštine u korist banke preneseno 1.536.673 eura.
 
U optužnici se navodi i da je direktorica ZIB-a Krkovićeva, u decembru 2007. zaključila ugovor sa Prvom bankom na iznos od 319.708 eura. I taj kredit platila je Opština Bar.