Hronika

Nastavljeno suđenje Žarku Pavićeviću

by Dnevne novine | 29:03:2016 | 09:03:21

Sprovođenjem pisanih dokaza juče je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Žarku Pavićeviću, bivšem predsjedniku Opštine Bar, kojem se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja štete opštinskom budžetu u iznosu od 2.930.000 eura.
 
Istom optužnicom obuhvaćena je i izvršna direktorica Zavoda za izgradnju Bar (ZIB) Danijela Krković, koja se tereti da je falsifikovanjem službene dokumentacije u kompaniji ZIB pomogla Pavićeviću da pribavi imovinsku korist i nanese štetu Opštini.
 
Mjenice koje je Pavićević lično potpisao, a koje su izdate kao garancija Prvoj banci za isplatu kredita ZIBu od 4.350.000 eura na ime izgradnje stambenoposlovnog objekta u Baru nisu bile sporne za njegovu odbranu. Međutim, advokat Dušan Lukšić, koji zastupa Pavićevića, imao je primjedbu na rješenja o prinudnom izvršenju protiv Opštine Bar javnog izvršitelja Darka Rajkovića, ukazujući da je na sva tri rješenja uložena žalba Privrednom sudu koji je nakon razmatranja stavio van snage predmetna rješenja. Ovim rješenjima Prva banka je pokušala da prinudno naplati potraživanja od Opštine Bar u ukupnom iznosu od 1.635.223 eura.
 
Kao dokaz juče su sprovedene i finansijske kartice Zavoda za izgradnju Bar, koje su sporne po mišljenju Specijalnog tužilaštva jer su navodno u njima iznijeti netačni podaci. Primjedbu na ove dokaze imao je advokat Srđan Lješković, branilac optužene Krković, koji je ukazao da vještak nije izdao pravo stanje u nalazu, odnosno istinite navode vezano za platne kartice preduzeća.
 
Prema njegovim riječima, u toku su dva spora o naplati potraživanja ZIB-a prema drugim licima, jedan spor je već završen pravosnažno, čime je dokazano da su potraživanja izmirena, dok je u jednom slučaju potpisan sporazum o izmirenju duga.
 
Lješković je juče sudu predao protokol zapisnika između ZIB-a i Prve banke od 14. februara 2013. godine iz kojeg se, prema njegovim riječima, jasno vidi ko je i u čije ime pregovarao i davao garancije za izgradnju objekta A6. Tim protokolom Prva banka je na ime predračunske vrijednosti isplatila ZIBu 4.350.000 eura.
 
Pavićevića optužnica tereti da je od avgusta 2007. do aprila 2014. u namjeri da firmi Zavod za izgradnju Bara (ZIB) pribavi protivpravnu imovinsku korist zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio granice službenog ovlašćenja.